Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μαύρο στη ΝΕΡΙΤ

by To Skouliki Tom

Τέλος εποχής για την κρατική τηλεόραση. Χωρίς καμιά προειδοποίηση ή ανακοίνωση, η κομμουνιστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τη ΝΕΡΙΤ και ξανάνοιξε στη θέση της την ΕΡΤ, παρά την επιθυμία του ελληνικού λαού που ζητούσε τον βομβαρδισμό της, ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την ιστορία.

Βέβαια, η ΕΡΤ χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αφού χωρίς αυτήν δε θα είχε κερδίσει ποτέ τη συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος πριν πέσει το μαύρο την είχε χεσμένη και έβριζε τους υπαλλήλους της από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η Κυβέρνηση αλλά οι αγώνες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, αν κι εγώ δε θυμάμαι κανέναν ελληνικό λαό ή εργαζόμενο να επιλέγει το Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Επιλογή της Κυβέρνησης ήταν.

Επίσης, εγώ δεν έβλεπα ποτέ ΕΡΤ, αφού η ΕΡΤ δε βλεπόταν, αλλά τον Ιούνιο του 2013, όταν ο γελοίος Σαμαράς έβαλε το λουκέτο, ήμουν σχεδόν κάθε μέρα στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου και τις λαϊκές συνελεύσεις, μέχρι που μείναμε ελάχιστοι και στο τέλος δεν έμεινε κανένας. Στο πάρτυ πάντως δεν πήγα.

Συγγνώμη αν χαλάω την πανηγυρική ατμόσφαιρα αλλά θα προτιμούσα η επαναλειτουργία της ΕΡΤ να είχε κερδηθεί πραγματικά μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Tις πρώτες μέρες του κλεισίματος, το προαύλιο της ΕΡΤ φιλοδοξούσε και είχε όλα τα φόντα να γίνει ο πυρήνας ενός πιο μαζικού κινήματος. Να γίνει μια δεύτερη πλατεία Συντάγματος.

Όμως δεν έγινε. Αντιθέτως, ο κόσμος βαρέθηκε, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που αρχικά ούρλιαζαν κατά του μαύρου, πούλησαν τον αγώνα των συναδέλφων τους κι έτρεξαν να γλείψουν κώλους για να προσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ. Τόσο κράτησε η επανάστασή τους.

Οι λίγοι ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν μέχρι που τελικά μπήκαν, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, στη λογική ανάθεσης περιμένοντας να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξανανοίξει την ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ που θέλουμε δεν είναι η ΕΡΤ πριν το λουκέτο. Είναι η ελεύθερη ΕΡΤ που λειτουργούσε τα τελευταία 2 χρόνια και κέρδισε την αγάπη του κόσμου.

Πάντως, η εικόνα των κυβερνητικών στελεχών που σουλάτσαραν την πρώτη μέρα στις εκπομπές της νέας ΕΡΤ κι αντάλλαζαν φιλοφρονήσεις με τους παρουσιαστές δεν είναι και η πιο ενθαρρυντική.

Ούτε η θριαμβευτική είσοδός τους στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου.

Στην πρώτη εκπομπή της νέας ΕΡΤ, όπου ήταν καλεσμένη η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η δημοσιογράφος -της οποίας το όνομα μου διαφεύγει- τής έκανε την εξής ερώτηση:

"Δίνετε πολλές μάχες καθημερινά. Πείτε μας, πού βρίσκετε το σθένος να αντιμετωπίζετε τις επιθέσεις που σας κάνουν;"

Εμετός.

Αυτήν την ΕΡΤ θέλουμε; Για αυτήν την ΕΡΤ παλέψαμε;

Ελπίζω πως όχι.

(Ανήθικο δίδαγμα: Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δε χρωστάνε τίποτα στη νέα Κυβέρνηση. Εύχομαι να το καταλαβαίνουν αυτό. Είναι στο χέρι τους να προσφέρουν αντικειμενικό και ποιοτικό πρόγραμμα που θα αποφέρει έσοδα χωρίς κρατικές παρεμβάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Πραγματοποίησε την υπόσχεσή του και μπράβο του. Όμως ο ρόλος του τελειώνει κάπου εδώ. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να είναι ανεξάρτητη. Άντε να δούμε.)

Άσπρο στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου