Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Στροφή Νέας Σμύρνης: Δημόσια, αποκεντρωμένη, οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της δημοτικής κίνησης ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη νέα πολιτική που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, με άξονες τον δημόσιο χαρακτήρα, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοτική σύμβουλος Ρουμπίνη Τσαμασίρου στην ομιλία της παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα είπε:

«Πριν από τρία χρόνια, τον Μάρτιο του 2012, πρώτοι μιλήσαμε με τους συμπολίτες μας, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης για την ανάγκη της αποκεντρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών μας, με δημόσιο και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, με βάση την ανακύκλωση και κυρίως τη διαλογή στην πηγή.



Ήταν η εποχή των ισχυρών αγώνων πολιτών (Κερατέα, Λευκίμμη, Ευκαρπία) για την αποτροπή της δημιουργίας τεράστιων εγκαταστάσεων διαχείρισης όλων των σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρωτοβουλίες πολιτών που γεννήθηκαν από τους αγώνες αυτούς, από τότε μίλησαν για την ανάγκη της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή
και της αποκέντρωσης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες. Η απόφαση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να αναστείλει τις προγραμματισμένες μονάδες διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων και οι αντίστοιχες κινήσεις σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθούν μια πολιτική που θα στηρίζεται στην προδιαλογή, στην υψηλή ανακύκλωση και την αποκέντρωση στη διαχείριση.

Στόχοι που πρέπει να θέσει ο δήμος Νέας Σμύρνης

Στο πλαίσιο αυτό πολύ σύντομα ο δήμος μας θα κληθεί να παρουσιάσει το δικό του Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θεωρούμε ότι πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους:
  • Χώροι όπου τα ανακυκλώσιμα θα συγκεντρώνονται χωριστά ανά είδος (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, και οργανικά απόβλητα).
  • Χώροι για να μαζεύονται ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές και ογκώδη αντικείμενα.
  • Επαναχρησιμοποίηση ή και ανταλλαγή υλικών όπως έπιπλα, παλιά αντικείμενα, ρούχα.
  • Δημιουργία σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους κοινής μονάδας για εργασίες διαλογής, διαχωρισμού και κομποστοποίησης.
  • Διαρκείς παρεμβάσεις ώστε γρήγορα η ανακύκλωση να αυξηθεί ποσοτικά και άρα να μειωθούν τα σκουπίδια που θάβονται και να εξοικονομηθούν πρώτες ύλες και χρήματα.
  • Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Θεσμοθέτηση της ενεργού συμμετοχής πολιτών και εργαζομένων του δήμου.
Είναι σήμερα ευκαιρία και πρόκληση για τη Ν. Σμύρνη, ξανά μετά από 30 χρόνια, να βρεθεί στην πρωτοπορία εφαρμογής της νέας πολιτικής για τα σκουπίδια. Να μη μείνει ουραγός, όπως τα προηγούμενα χρόνια, όντας από τους τελευταίους δήμους που εφάρμοσαν την ανακύκλωση χωρίς εντατική και διαρκή μέριμνα για την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, παρότι το έδαφος ήταν εξαιρετικά πρόσφορο».


Αλληλεγγύη στη Δυτική Αττική:

Η Ρουμπίνη Τσαμασίρου έκλεισε την ομιλία της με ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Φυλής:

«Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σκουπίδια που πετάμε δεν εξαφανίζονται όταν αδειάζουν οι κάδοι. Κάποιοι άλλοι στην «πίσω αυλή» της Αττικής, τα υποδέχονται επί δεκαετίες. Πέρα λοιπόν από την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της εξοικονόμησης πόρων έχουμε και ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να μειώσουμε τα σκουπίδια που θάβονται, να συμβάλουμε στην επιτυχία της συνολικής προσπάθειας, για να κάνουμε την ζωή τους και τη ζωή μας καλύτερη».

Στη συζήτηση μίλησαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής Χρήστος Καπάταης, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, ο ειδικός συνεργάτης του ΕΔΣΝΑ Αντρέας Πανταζόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Μιλτιάδης Παπουτσής.

Στη συζήτηση πήρε τον λόγο και ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο για τα απορρίμματα στην Αττική και ανακοίνωσε την απόφαση της δημοτικής αρχής να εκπονήσει άμεσα τοπικό σχέδιο διαχείρισής τους, σε συνεργασία με την περιφέρεια και γειτονικούς δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου