Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ο εφιάλτης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον μαθητή αναβιώνει στο δικαστήριο

της Ειρήνης Προμπονά

Με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Εφετείο, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη Αποστολόπουλου που καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 για την δολοφονική επίθεση εναντίον του 17χρονου μαθητή Φοίβου Δεμερτζίδη στο 3ο ΓΕΛ Π.Φαλήρου.


Πρωτόδικα ο Γ.Α έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ενδεχόμενο δόλο».

Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, μέσα από τις μαρτυρίες συμμαθητών και φίλων του τότε 17χρονου μαθητή, της διευθύντριας του σχολείου, αλλά και φίλων της οικογενείας, ξαναζωντάνεψαν οι εφιαλτικές στιγμές της επίθεσης του πρωινού της 28ης Ιανουαρίου 2013, όταν ο Γιώργος Αποστολόπουλος και ο ανήλικος, τότε, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης επετέθησαν με μαχαίρι στις 8 το πρωί στον 17χρονο μαθητή, έξω απο το σχολείο του.

Στο δικαστήριο προσήλθε και η πρώην φίλη του κατηγορούμενου και συμμαθήτρια του θύματος, Άρτεμις Καμπιώτη, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δίκης σε β’ βαθμό, η οποία υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από μάρτυρας, λόγω της εκκρεμούς διερεύνησης τυχόν ποινικής εμπλοκής της στην υπόθεση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, κατόπιν σχετικής πρότασης του Εισαγγελέα και έγινε δεκτό από το Προεδρείο.

Ο Εισαγγελέας δικαιολόγησε την πρότασή του αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Α.Κ δεν έχει κηρυχθεί ένοχη για οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δικαιούται να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που κρίνει πως μπορεί να βλάψουν την υπόθεσή της.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση Αποστολόπουλου έχει συμπεριληφθεί στην δικογραφία της ΧΑ και είναι ανάμεσα στις δεκάδες υποθέσεις που θα εξεταστούν στην μεγάλη δίκη της ΧΑ που έχει ξεκινήσει στις φυλακές Κορυδαλλού, με τον κατηγορούμενο και την πρώην φίλη του να συγκαταλέγονται στη λίστα.

Μαρτυρίες

«Ο Αποστολόπουλος ήταν στη Χ.Α, στο “Μέτωπο Νεολαίας”, φώναζε συνθήματα, όλα τα παιδιά το έλεγαν, για αυτό κι ήθελαν να προστατεύσουν την συμμαθήτριά τους. Τους κάνουν κατήχηση μίσους, η επίθεση στον γιό μου ήταν μια επίδειξη δύναμης. Φοβόμασταν για το παιδί, υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας» κατέθεσε ο πατέρας του θύματος.


Για άλλη μια φορά ακούσαμε στην δικαστική αίθουσα τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν ο χρυσαυγίτης Αποστολόπουλος και η παρέα του, αλλά και τις απειλές και την τρομοκρατία που δέχτηκε η οικογένεια του 17χρονου μαθητή μετά το συμβάν, ώστε να μην προχωρήσει η υπόθεση, να μηνφτάσει μέχρι τη δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκφοβισμού, αποτελεί η τηλεφωνική απειλή που είχε δεχτεί στις 15 Απριλίου 2013, μετά το συμβάν, η μητέρα του θύματος -παρουσία οικογενειακής φίλης που κατέθεσε και αυτή ως μάρτυρας -από άγνωστο άτομο με αλλοιωμένη φωνή, το οποίο της είπε: «Τον καριόλη τον γιο σου δεν τον προλάβαμε, θα σου φέρουμε το κεφάλι του στο πιάτο την επόμενη φορά».

Η μητέρα κατήγγειλε, όπως και στην πρωτη δίκη, πως άγνωστοι είχαν σχηματίσει το σήμα της Χ.Α. στο κουδούνι του σπιτιού της, στην είσοδο της πολυκατοικίας , μετά την επίθεση στον γιο της.

«Παίζεις με την τρέλα του καθενός»

Ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Αποστολόπουλος κρατώντας ένα κλειστό μαχαίρι στα χέρια (πιθανόν στιλέτο ή πεταλούδα) προκειμένου να εκφοβίσει τον φίλο του Φοίβου Δεμερτζίδη , επειδή προσπαθούσε μαζί με άλλα παιδιά απ’ το σχολείο να πείσει την συμμαθήτριά τους Α.Κ πως πρέπει να απέχει απο το συγκεκριμένο άτομο, γιατί την έβλαπτε, την είχε αλλάξει ώς άνθρωπο.

«Φαινόταν ότι ήξερε από όπλα, έτσι όπως το κρατούσε, σαν να είχε ξαναχρησιμοποιήσει μαχαίρι. Φοβήθηκα για τη ζωή μου», δήλωσε ο μάρτυς.

Μια άλλη μαρτυρία ήταν αυτή του Ι.Κ. Σε ερώτηση της Προέδρου γιατί να γίνει η επίθεση στον Φ.Δ και όχι σ’ αυτόν ή σε κάποιο άλλο συμμαθητή τους απάντησε πως : «Ο Φ. φέρθηκε πιο ανθρώπινα, πιο αλτρουιστικά, απ’ όλους μας, κουβεντιάζοντας με την Α.Κ. η οποία είχε γράψει στο θρανίο της συνθήματα όπως «Ελλάς ή τέφρα» και «Waffen SS», συμπλήρωσε δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο πόσο είχε αλλάξει η συμμαθήτριά τους.


Σε ερώτηση της έδρας «γιατί θεωρεί πως συνέβη αυτή η επίθεση» ο μάρτυς απάντησε «Λόγω πολιτικών διαφορών κι αντιζηλίας. Αν επέμενα ένα μήνα παραπάνω, θα ήμουν εγώ με ράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μάρτυς.

Υπενθυμίζουμε πως στην δίκη σε πρώτο βαθμό η αίσθηση που προσπάθησε να περάσει η προηγούμενη υπεράσπιση του κατηγορουμένου στο δικαστήριο ήταν πως , ολο αυτό έγινε «για τα μάτια μιας κοπέλας» δυο αντίζηλοι δηλαδή μάλωσαν μεταξύ τους και ο ένας τραυματίστηκε απο ενα «τυχαίο» γυαλί που βρέθηκε στον χώρο της υποτιθέμενης συμπλοκής, λόγω πάθους και διεκδίκησης.

Όταν όμως έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κατηγορουμένου και της φίλης του, στο φως ήρθαν πλήθος μηνυμάτων και το κουβάρι της υπόθεσης πήρε άλλο δρόμο απ’ αυτόν που είχαν ετοιμάσει δημοσιεύματα ΜΜΕ και άλλοι, υποβαθμίζοντας έτσι την υπόθεση σ’ εναν απλό καυγά δυο νέων που διεκδικούσαν την ίδια κοπέλα.

Ο γιατρός

Τελευταίος μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο γιατρός που έχει οριστεί από την οικογένεια Αποστολόπουλου, ο οποίος, μετά από μια ομολογουμένως κουραστική και εξαιρετικά εξειδικευμένη ορολογία στα περί τραυμάτων και ανατομίας, επιχείρησε να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των τραυμάτων, το μέσο που τα προκάλεσε, αλλά και τον κίνδυνο τελικά που τα τραύματα είχαν για την ζωή του Φοίβου Δεμερτζίδη.


Η δίκη Αποστολόπουλου συνεχίζεται και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στην αίθουσα 120 Α του 1ου Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών (Κ. Λουκάρεως 14), στον 6ο όροφος στις 9.00πμ.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου