Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πώς να βγάλετε χρήματα από το Internet

γράφει ο πιτσιρίκος

Με την Ελλάδα χρεοκοπημένη εδώ και πέντε χρόνια, με την ελληνική οικονομία στην εντατική, με τις θέσεις εργασίας να
μειώνονται διαρκώς, και με τους μισθούς -όταν πληρώνονται- σε κάθοδο, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη μετανάστευση και την εξαθλίωση. Κι όμως, πολλοί από αυτούς μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα.

Από την στιγμή που ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα πολλά χρόνια, ο μόνος τρόπος -για χιλιάδες Έλληνες- να συνεχίσουν να ζουν στην Ελλάδα και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα είναι το Διαδίκτυο.

Φυσικά, το ελληνικό Διαδίκτυο είναι κορεσμένο και φτωχό. Στην Ελλάδα, μπορεί να έχεις ένα πολύ πετυχημένο site και να βγάζεις ψίχουλα. Αυτό οφείλεται στο ότι ελληνική αγορά είναι νεκρή.

Για να αναφέρω ένα παράδειγμα που γνωρίζω καλά, αν το blog μου -με τα στατιστικά αναγνωσιμότητας που έχει σήμερα- διαβαζόταν από Αμερικανούς, θα είχα εισόδημα πάνω από 30 χιλιάδες δολάρια τον μήνα. Αλλά είμαι Έλληνας, γράφω στα ελληνικά και με διαβάζουν Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζουν στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι είμαστε Έλληνες και ζούμε στην Ελλάδα, δεν μας εμποδίζει να γράψουμε στα αγγλικά. Αρκεί να ξέρουμε αγγλικά.

Αν γράφεις στα ελληνικά, η δεξαμενή του αναγνωστικού σου κοινού -από όπου θα αντλήσεις επισκέψεις για το site σου- περιορίζεται σε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν γράφεις στα αγγλικά, θα αντλείς επισκέψεις από μια δεξαμενή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσης, αυτές οι επισκέψεις θα είναι, κυρίως, από πλούσιες χώρες. ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία κλπ.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες σε αυτές τις χώρες δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Είναι πολλές και είναι πολύ ακριβές.

Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα app που υπάρχουν για να δείτε πώς βλέπουν τα ελληνικά site σε άλλες χώρες, θα δείτε πως στην Ελλάδα το site έχει μια φτηνιάρικη διαφήμιση, ενώ στις ΗΠΑ -στην ίδια διαφημιστική θέση- υπάρχουν ακριβά αυτοκίνητα.

Το μυστικό είναι να ξεχάσεις πως ζεις στην Ελλάδα.

Ζεις στην Ελλάδα αλλά το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σήμερα χρήματα, στον πλανήτη υπάρχουν. Πολλά.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ζεις στην Ελλάδα ή στο Λος Άντζελες. Μπορείς να ζεις οπουδήποτε. Αυτός που θα διαβάσει το site σου δεν ενδιαφέρεται για το πού ζεις.

Και πώς θα διαλέξω το θέμα του site που θα δημιουργήσω;

Θα διαλέξεις ένα θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους. Κατά προτίμηση, ένα θέμα που θα αφορά τους ανθρώπους πάντα.

Ποια είναι αυτά τα θέματα;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η οικογένεια. Ό,τι έχει να κάνει με την οικογένεια.

Και πώς θα γράφω για πράγματα που δεν γνωρίζω;

Ξέρεις, στο Διαδίκτυο έχουν γραφτεί τα πάντα. Αυτό δεν σταματάει τους ανθρώπους από το να διαβάζουν site καθημερινά και να αναζητούν πληροφορίες.

Διαβάζεις πέντε πετυχημένα διαφορετικά κείμενα -από πετυχημένα site- και γράφεις το δικό σου κείμενο.

Απλά, φροντίζεις να μην είναι copy paste. Αυτό απαγορεύεται, αν θέλεις να βγάλεις χρήματα από το site σου.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αναζητούν ένα πρωτότυπο θέμα για το site τους. Ψάχνουν τη μοναδική ιδέα. Και την ψάχνουν για χρόνια.

Δεν χρειάζεται η μια μοναδική ιδέα. Χρειάζεται μια δοκιμασμένη και πρακτική ιδέα. Αν καταφέρεις από το αναγνωστικό κοινό ενός επιτυχημένου αμερικανικού site -με 40 εκατομμύρια αναγνώστες τον μήνα- να σε διαβάζουν εκατό χιλιάδες, έχεις ένα πολύ καλό και εύρωστο αναγνωστικό κοινό για το site σου.

Άρα, πας στα σίγουρα. Σε αυτά τα θέματα που ήδη υπάρχουν. Και αφορούν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν καλά, βγάζουν αρκετά χρήματα, μεγαλώνουν τα παιδιά τους και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, επειδή έχουν ένα site που δίνει οδηγίες «πώς να δέσετε μια γραβάτα».

Φυσικά, οι οδηγίες είναι γραμμένες στα αγγλικά. Εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται πώς δένεις μια γραβάτα και μιλούν αγγλικά. Ένα ανάλογο site στα ελληνικά δεν θα είχε νόημα, αφού και οι Έλληνες το ξένο site θα επισκεφθούν για να μάθουν πώς δένεις μια γραβάτα. Άλλωστε, το site στα ελληνικά μπορεί να διαβαστεί μόνο από όσους μιλούν ελληνικά.

Το ακόμα καλύτερο με ένα τέτοιο site είναι ότι δεν χρειάζεται να γράφεις καθημερινά. Δεν αλλάζουν οι τρόποι που δένεις μια γραβάτα. Και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σύντομα.

Με 100 ευρώ -το πολύ- έχεις αγοράσει ένα domain και έχεις πληρώσει τον server για έναν χρόνο.

Βρείτε ένα καλό όνομα για το site, ένα ωραίο template -«φιλικό» προς τις διαφημίσεις- και οπωσδήποτε κατάληξη .com. Ξεχάστε ότι ζείτε στην Ελλάδα.

Και μετά;

Μετά γράφεις. Γεμίζεις το site σου με κείμενα. Για να το επισκεφθούν οι αναγνώστες, πρέπει να έχουν κάτι να διαβάσουν.

Για μερικούς μήνες θα αισθάνεσαι σαν χαζός και θα νομίζεις πως κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Μην απογοητεύεσαι. Χρειάζονται μερικοί μήνες, για να αρχίσει το site σου να φαίνεται στις μηχανές αναζήτησης και να το βρίσκουν οι αναγνώστες. Όταν ξεκίνησα να γράφω στο μπλογκ, δεν με διάβαζαν ούτε πέντε άνθρωποι.

Παράλληλα με τα κείμενα που ανεβάζεις στο site, κάνεις λογαριασμούς στα social media. Facebook, Twitter, Pinterest, παντού.

Μέσω των social media, στέλνεις αναγνώστες στο site σου. Ασχοληθείτε με τα social media, είναι πάρα πολύ σημαντικά για την επιτυχία του site σας. Υπάρχουν σήμερα πάρα πολλά site που το 90% του traffic τους είναι από τα social media.

Μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από διάφορα site για τους τρόπους που υπάρχουν να προωθήσετε ακόμα περισσότερο το site σας.

Μερικούς μήνες αργότερα, το site ρολάρει, έχει επισκέπτες και κάνετε αίτηση να βάλετε διαφημίσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να μείνετε στο ένα site. Μπορείτε να κάνετε και τέσσερα, και πέντε, και δέκα. Όσα θέλετε.

Καλή τύχη!

(Όλα αυτά που γράφω στο κείμενο τα έχω κάνει επειδή μια φίλη μου έμεινε άνεργη.)

(Δεν θα έγραφα αυτό το κείμενο, αν δεν είχα λάβει χτες το μέιλ ενός φίλου αναγνώστη, ο οποίος μετανάστευσε στην Γερμανία. Δεν μπορώ να γράψω λεπτομέρειες αλλά ήταν ένα πολύ πικρό μέιλ. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα και για πολλούς συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν. Θα ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μας εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν ξέρω τι να κάνω για να βοηθήσω. Ελπίζω αυτό το κείμενο να βοηθήσει κάποιους να σταθούν στα πόδια τους. Αν αυτό το κείμενο είναι η αφορμή κάποιοι συμπατριώτες μας να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και κάποιοι άλλοι να μη χρειαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, εγώ θα είμαι ευτυχισμένος. Αλλά θα ήθελα, αν συμβεί αυτό, να μου το γράψουν. Θέλω να το ξέρω. Ακόμα κι αν είναι μόνο ένας. Την αγάπη μου.)

Πηγή: pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου