Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Πολύ παραπάνω από μια νέα λαϊκή εντολή!

γράφει ο Βασίλης Θεοδώρου *

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της ΚΟ «σε μία εβδομάδα αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», γνώριζε πολύ καλά το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάναμε, ως το μοναδικό αριστερό κυβερνόν κόμμα στην Ευρώπη. Δύσκολο να πει κανείς αν είχε συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι θα έγραφε με τις αποφάσεις και τις πράξεις του ολόκληρα κεφάλαια στο βιβλίο της Ιστορίας.

Μετά τη μεγάλη νίκη της Κυριακής έχουν σιωπήσει όσοι μουρμούριζαν μονότονα την αντίθεσή τους στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποδεχόμενοι το αυτονόητο ότι στις δυσκολίες ή τα πολιτικά αδιέξοδα πρέπει κανείς να έχει το προβάδισμα και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το δημοψήφισμα πέτυχε τελικά πολλαπλούς πολιτικούς στόχους:

1) Επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής μας σκέψης και στρατηγικής. Ήταν η ορθολογική απάντηση στην εξαναγκαστική βία των δανειστών και την επιτηδευμένη αδιαλλαξία των εταίρων μας. Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των δανειστών αντιτάξαμε, ως θεραπεία για την πανευρωπαϊκή ασθένεια του αυταρχισμού και της λιτότητας, περισσότερη και πιο άμεση δημοκρατία.

2) Ήταν μια πράξη εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Δημιούργησε συνθήκες ενότητας, παρά διχασμού. Αποκαλύφθηκε πλήρως ποιοι απεργάζονται εμφυλιοπολεμικά σχέδια και ρισκάρουν αδίστακτα την καταστροφή της πατρίδας μας. Τελικά, θιασώτες και πρωτεργάτες του διχασμού αναδείχτηκαν οι αντίπαλοί μας - όχι οι απλοί ψηφοφόροι, αλλά κυρίως εκείνοι που σχεδίασαν την εκστρατεία του μίσους και του φόβου. Το σύστημα της διαπλοκής μπήκε σε έναν φανερό πόλεμο κατά της χώρας με όλες του τις δυνάμεις. «Σημεία και τέρατα» έχουν καταγραφεί, από τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν.

3) Έδωσε στο λαό την ευκαιρία να βάλει συμβολικά τέρμα στη μιζέρια και το φόβο, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς. Αποτέλεσε συνεπώς μια διεργασία εσωτερικής πολιτικής αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Για πολλούς ψηφοφόρους η ψήφος στο ΟΧΙ σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες αποτέλεσε «επαναστατική πράξη». Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, που πρέπει να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί.

4) Απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά, με δυνάμεις που παίζουν σε δυο ταμπλό, στο πολιτικό και σε υπόγειες διαπλεκόμενες διαδρομές. Μπορεί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, να τους κινητοποιήσει και να τους συντονίσει διακριτικά. Αδιαμφισβήτητα, το μεγάλο όπλο του είναι η εμπιστοσύνη του λαού στον Αλέξη Τσίπρα.

5) Αμφισβήτησε ευθέως μια σημαντική προϋπόθεση του νεοφιλελευθερισμού - το να βρίσκονται οι πολίτες στη γωνία, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μόνο τεχνοκράτες και εξειδικευμένοι υπάλληλοι των «αγορών» μπορούν να αποφασίζουν το «κοινό» δίκιο και συμφέρον.

6) Επιβεβαίωσε τη διαρκή ανάπτυξη ενεργής ευρωπαϊκής στήριξης στην κυβέρνησή μας, μέσα από αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τη χώρα μας. Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, βοηθά ουσιαστικά στην άνοδο των δυνάμεων που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο πρότυπο και αποτελεί ένα νέο σκαλοπάτι για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μετώπου, λαών και κυβερνήσεων.

Η συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες μέρες για την αποτίμηση του αποτελέσματος, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι όλα τα παραπάνω απορρέουν από αφετηρίες της δικής μας πολιτικής σκέψης. Αυτής που μας κατέστησε αξιόπιστη λύση για τον λαό, που μας έδωσε την κυβερνητική εντολή, που μας έδωσε τη μεγάλη νίκη με παγκόσμιο αντίκτυπο στο δημοψήφισμα.

Η ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτέλεσε μια βαθιά ιδεολογική επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, που μετουσιώθηκε σε συγκροτημένη στρατηγική και υλοποιείται βήμα - βήμα. Θεωρήσαμε τον ευρωπαϊκό χώρο ως το βασικό πεδίο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου. Θεωρήσαμε τέλος ότι η αμφισβήτηση του βασικού πυρήνα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, δηλαδή η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας πρέπει να μπει μέσα στην ίδια την Ευρώπη, καθιστώντας την ένα προνομιούχο πεδίο πάλης της πανευρωπαϊκής Αριστεράς και των συμμάχων της. Εκεί που υπάρχει πάλη, υπάρχει και αλλαγή. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε δόθηκαν ποτέ.

Για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς - κοινωνικούς αγώνες και η τακτική του δίνουν ελπίδα και δύναμη σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα, τα παραδοσιακά και τα νέα κινήματα, τα κινήματα των «πλατειών». Η εικόνα, αυτές τις ημέρες, ενός πλήθους με διαφορετικές καταβολές και απόψεις να συγχρωτίζεται για να ακούσει τον Πρωθυπουργό και να φωνάζει το δικό του ΟΧΙ, είναι η δική μας εκδοχή λαϊκής ενότητας. Σε αυτήν εντάχθηκε το 61% των ψηφοφόρων. Η πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ.

Στο εσωτερικό η ξεκάθαρη νίκη του ΟΧΙ σήμαινε σημαντικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να διασκορπίζεται, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συγκρατήσει τη συνοχή του. Μετά το τέλος του Σαμαρά ανοίγει παράθυρο εθνικής συνεννόησης για την ενδυνάμωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό. Το ΚΚΕ συμπύκνωσε στη στάση του στο δημοψήφισμα τις μεγάλες αντιφάσεις και στρεβλώσεις που παρουσιάζει στην τακτική του. Τα μέλη του αψήφησαν την κομματική γραμμή και οι απλοί ψηφοφόροι θύμωσαν με την εικόνα του λαθρεπιβάτη που εμφάνισε, προσπαθώντας να «υφαρπάξει» την ψήφο των ηλικιωμένων.

Σημαντικά είναι και τα συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις σε πολλά επίπεδα, στην κυβέρνηση και το κόμμα. Βασική συνισταμένη πρέπει να είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η δημιουργία ενός διακριτού τακτικού στίγματος και η συστηματοποίηση των παρεμβάσεων για την καθημερινότητα.

Τέλος, πρεπει να μπει ένα τέλος στα «φάλτσα» και τα αυτοσχέδια «σολαρίσματα». Η ορχήστρα έχει μαέστρο και οφείλει να ακολουθεί πιστά την παρτιτούρα… Ξεκινάμε εκ νέου τις προσπάθειες για έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία και ταυτόχρονα επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο. Έχουμε νέα καθαρή εντολή και δεν έχουμε τίποτα ένα φοβηθούμε!

* μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: toideologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου