Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Για τη φωτιά στον Υμηττό: και ευθύνεται, και ψεύδεται, και απειλεί η διοίκηση Κωνσταντάτου

Τα δημοσιεύματα του Sinergasia.gr για τη μη εφαρμογή των όρων της σύμβασης για την αποψίλωση του βουνού από την εταιρεία ΚΗΠΩΝ ΟΔΟΣ ΕΠΕ και για τη μη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας την ημέρα της πυρκαγιάς, ενόχλησαν σφόδρα τη διοίκηση Κωνσταντάτου.

Για την αποψίλωση των παρυφών του Υμηττού

Σε ότι αφορά το έργο αποψίλωσης, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός ανέφεραν ότι η εκτέλεση της σύμβασης από την εταιρεία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 90% - 95% και εξαπέλυσαν μύδρους κατά του sinergasia.gr ότι παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.



Στις 14 Ιουλίου ωστόσο, 5 ημέρες μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου εκτέλεσης του έργου καθαρισμού και αποψίλωσης και 3 ημέρες πριν την πυρκαγιά δημοσιεύσαμε φωτογραφίες που έδειχναν με αδιάψευστο τρόπο ότι σε πολλά σημεία του βουνού δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης τόσο για την ποιότητα όσο και για την έκταση της αποψίλωσης.


Η διοίκηση είχε τη δυνατότητα να μας διαψεύσει. Δεν το έκανε τότε γιατί απλούστατα τα στοιχεία που δείξαμε ήταν αληθινά και το ήξερε.

Μετά τη φωτιά η αποψίλωση συνεχίστηκε. Αποψίλωση γινότανε έως και την ημέρα του δημοτικού συμβουλίου στα οικόπεδα των οδών Παλαιολόγου και Κύπρου στα όριά μας με τη Γλυφάδα.

Οι κατηγορίες για παραπληροφόρηση δεν αφορούν στην ιστοσελίδα μας. Χάρη στο δημοσίευμά μας ένα έργο που πληρώνουν οι δημότες εκτελείται με βάση τους όρους της σύμβασής του έστω και εκ των υστέρων.

Για το σύστημα πυροπροστασίας

Δεν υπήρξαν ουσιαστικές απαντήσεις από τη διοίκηση γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας στη φωτιά της 17ης Ιουλίου. Η αναφορά σε κλοπή αντλιών από το αντλιοστάσιο τον Μάρτιο του 2014 δεν εξηγεί τη μη λειτουργία του. Το σύστημα ψεκασμού τροφοδοτείται από δεξαμενές που ήταν γεμάτες την ημέρα της φωτιάς αλλά όπως έδειξαν οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε οι σωλήνες ήταν ταπωμένοι. Η σημερινή διοίκηση όφειλε πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος να ελέγξει όπως κάθε χρόνο και να φροντίσει για τη καλή λειτουργία του συστήματος ζητώντας και τη βοήθεια του ΣΠΑΥ.

Ο Τάκης Κοροβέσης ανέφερε ότι εάν λειτουργούσε το σύστημα πυροπροστασίας, με όλα τα προβλήματα τροφοδοσίας που εμφάνιζε, θα μπορούσε να αποτραπεί η μετάδοση της φωτιάς στο κομμάτι κάτω από το δρόμο περιπάτου, από τη θέση Πατητήρι έως το Θεατράκι, και να ενισχύσει τις προσπάθειες των εθελοντών που με κλαδιά προσπαθούσαν να την περιορίσουν.

Ανάφερε επίσης ότι το σύστημα είχε συντηρηθεί, επισκευαστεί και δοκιμαστεί το καλοκαίρι του 2014 από τον ΣΠΑΥ, το δε έργο παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με υπάλληλο του ΣΠΑΥ τα «κανονάκια» αφαιρέθηκαν από τον εργολάβο επειδή δεν κρίθηκε ικανοποιητική η πίεση του νερού και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε η πρόνοια να είναι σε ετοιμότητα έστω και με μειωμένες επιδόσεις και τι ενέργειες έγιναν για την ενίσχυση της πίεσης.

Ζήτησε επίσης να διερευνηθεί γιατί καμιά απ' τις υποδομές που έχουμε στο βουνό και που επισκευάστηκαν μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, δεν αξιοποιήθηκαν στη προσπάθεια για κατάσβεση, όπως οι πάνω απο 30 μεταλ. δεξαμενες, η μεγάλη πέτρινη δεξαμενή, η δεξαμενή ελικοπτέρου, οι κρουνοί γύρω απο το βουνό, χωρίς ωστόσο να πάρει καμιά απάντηση.

Απειλές διοίκησης ότι θα πάει στον εισαγγελέα για το sinergasia.gr

Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Βασίλη Κρητικού, ο οποίος έκανε φραστική επίθεση στον Τάκη Κοροβέση κατηγορώντας τον ότι «λέει ψέματα», έφτασε δε στο σημείο να απειλεί ότι θα πάει στον εισαγγελέα για το δημοσίευμα του sinergasia.gr, του δημάρχου ότι ορισμένοι εύχονται να υπάρχουν θύματα για να κάνουν αντιπολίτευση και η άρνηση του προέδρου να δώσει το λόγο επί προσωπικού στους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Παπαγεωργίου και Τάκη Κοροβέση, οδήγησε τελικά στην αποχώρηση από τη συνεδρίαση τις δύο παρατάξεις.

Η «καμμένη γη» είναι μια γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος στην πολιτική, ένα «προπέτασμα καπνού», πίσω από το οποίο κρύβονται ανικανότητες έως σκοπιμότητες. Είναι προς τιμήν του Χρήστου Κορτζίδη που δεν κατέφυγε σε αυτήν στη δύσκολη θητεία του. Λέμε στον κ. Κωνσταντάτο ότι όσο πιο συχνά καταφεύγει στην προστασία της τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να σταθεί άβουλος και μοιραίος στις υποχρεώσεις του. Και η καμμένη γη έγινε πραγματικότητα στο έδαφος του Υμηττού.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου