Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εναλλακτικές υπάρχουν

Κατ’ αρχάς, δεν ισχυρίζομαι ότι αποκλείεται να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην -κακή και ταπεινωτική- συμφωνία που έχει φέρει ο Τσίπρας για έγκριση στη Βουλή.

Το μόνο που λέω είναι ότι δεν ξέρω ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές, γιατί όσο και να τις επικαλείται ο Λαφαζάνης, ο Κουτσούμπας κι ένα σωρό άλλοι, αρνούνται πεισματικά να μας τις αποκαλύψουν.

Κι εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, είναι ψιλοεπείγον να τις μάθουμε, γιατί αλλιώς πέφτει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές, με σκοπό να τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να προκύψει κυβέρνηση τεχνοκρατών (π.χ. Στουρνάρας με στήριξη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι). Εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε, κοινώς.

Επιγραμματικά λοιπόν, παραθέτω όσες εναλλακτικές περνάνε από το φτωχό μου μυαλό:
  1. Άτακτη χρεωκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη (και την ΕΕ ενδεχομένως). Με άδεια κρατικά ταμεία, κλειστές τράπεζες και κοινωνική αναταραχή, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε απώλεια καταθέσεων, αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, δραματική υποτίμηση, επιβολή εμπάργκο, βίαιη πτώση της κυβέρνησης και πανικό. Ιδανική συνταγή για πραξικόπημα ή/και εμφύλιο πόλεμο, μέχρι να έρθουν οι κυανόκρανοι και να μοιράζουν σοκολάτες στα πεινασμένα παιδάκια.
  2. Συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη. Δηλαδή το σχέδιο Σόιμπλε, που προβλέπει μεταβατική περίοδο με διπλό νόμισμα, μνημόνιο με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, χρέος (σε Ευρώ) που όσο και να κουρευτεί δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο, και ανθρωπιστική βοήθεια ίσα-ίσα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες και το κύμα προσφύγων (και όχι μεταναστών πλέον). Πολλή εξαθλίωση, που σε κάποια χρόνια (άγνωστο πόσα), μπορεί να μας έχει κάνει μια σχετικά σταθεροποιημένη πολιτικά αποικία, που μέχρι τότε δεν θα ξαναδεί τουρίστα.
  3. Νέα διαπραγμάτευση με ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Ξανά μανά Eurogroup και Eurosummit, χωρίς όμως κάποιο νέο διαπραγματευτικό χαρτί, πέρα από το συνταρακτικό επιχείρημα ότι ο ελληνικός λαός είπε όχι, η δημοκρατία είναι ιερή και ο καπιταλισμός βλάπτει. Τα ταμεία εντελώς άδεια στο μεταξύ. Πιθανότητες επιτυχίας: Μηδέν (0).
  4. Δικαστικός αγώνας. Μαζεύουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η είσοδος της Ελλάδας στο Ευρώ και τα μνημόνια ήταν αποτέλεσμα σκευωρίας με καταστροφικές συνέπειες και πάμε καρφί σε ό,τι διεθνές και κοινοτικό δικαστήριο υπάρχει. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι θα πάρει χρόνια μέχρι να δικαιωθούμε, κι επειδή τυχόν δικαίωση μας θα σημαίνει την κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλισμού (ή έστω του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου δόγματος), είναι εξαιρετικά χλωμό να κερδίσουμε.
  5. Πολεμικές αποζημιώσεις. Περίπλοκη υπόθεση και χρονοβόρα διαδικασία, με μικρές πιθανότητες επιτυχίας από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες το ελληνικό κράτος έχει επισήμως αποδεχτεί ότι η Γερμανία δεν του χρωστάει τίποτα. Χωρίς ισχυρότατους συμμάχους δε, δυστυχώς δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε Ευρώ πίσω.
  6. Από μηχανής θεός. Με τη Ρωσία, την Κίνα ή/και τις ΗΠΑ να μας παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα (έναντι δυσβάσταχτου ανταλλάγματος προφανώς), ώστε να μην κατρακυλήσουμε στο απόλυτο χάος. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς τους δεν έχει δείξει ως τώρα τη διάθεση να παρέμβει και να ξεκινήσει πόλεμο (οικονομικό και όχι μόνο) με την ΕΕ, άσε που το τι έχει να γίνει στις διεθνείς αγορές σε μια τέτοια περίπτωση θα κάνει το Κραχ του 1929 να μοιάζει με παιδικό πάρτι.
  7. Πετρέλαια (και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές). Που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι επαρκούν για να καλύψουν τη χασούρα, ούτε υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και τα κεφάλαια για να αξιοποιηθούν άμεσα. Μέχρι τότε, πώς θα ζήσουμε λοιπόν; Με τα ελάχιστα αποθέματα μας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης; Με αλληλεγγύη που θα δείξουμε ο ένας στον άλλον, όταν κανείς μας δεν θα μπορεί να αγοράσει καν ένα πακέτο μακαρόνια για τον εαυτό του;
  8. Κήρυξη πολέμου στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, και όποιον άλλον μας πηγαίνει κόντρα και θέλει να μας επιβάλει μνημόνια. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, αφού ούτε για χαβαλέ δεν αξίζει.
  9. Στρατιωτική εισβολή κάπου αλλού, με σκοπό το πλιάτσικο. Στους μόνους που θεωρητικά μας παίρνει να τσαμπουκαλευτούμε είναι στα Σκόπια και την Αλβανία, που δεν έχουν όμως αρκετούς πόρους να μας προσφέρουν, κι ούτε μας έφταιξαν σε τίποτα όσον αφορά την κρίση. Και φυσικά μιλάμε για ανάφλεξη των Βαλκανίων με άμεση κινητοποίηση της Τουρκίας και ολοσχερή καταστροφή της Ελλάδας μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ακόμα κι ο Καμμένος δεν θέλει να διανοηθεί κάτι τέτοιο.
  10. Άλλου τύπου εκβιασμός. Π.χ. απαγάγουμε μερικές χιλιάδες Γερμανούς τουρίστες και ζητάμε ένα εκατομμύριο λύτρα για τον καθένα τους. Ανήθικο, παράνομο και καταδικασμένο να αποτύχει όταν η απάντηση θα έρθει με τη μορφή εκτελέσεων Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό (που είναι και περισσότεροι).
  11. Εξωγήινοι από τον Σείριο. Που θα βάλουν υποθήκη μερικά ηλιακά συστήματα για πάρτη μας, και έτσι θα γίνουμε κυρίαρχοι της Γης και θα κάνουμε όλους τους Γερμανούς σκλάβους για να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Πλάκα θα είχε, αλλά ρεαλιστικότατο σενάριο δεν το λες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου