Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες

Μέτρα στήριξης των αγροτών εν όψει της συμφωνίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός πλαισίου αντίρροπων μέτρων των κοινωνικών κατηγοριών που βάλλονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση της διάκρισης των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σ' αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

"Πιστεύω ότι είναι δίκαια αυτή η διάκριση" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι μέσα στη διαπραγματευτική διαδικασία η κυβέρνηση διεκδικεί να πετύχει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%. Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, είπε, "θα διεκδικήσουμε να ισχύσει η μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια".

Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, που θα κινητοποιήσει πόρους 6 δισ., οδηγώντας στη δημιουργία περισσότερων από 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αλ. Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε τους αγρότες, θα σπάσουμε τα καρτέλ


Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς θα προστατέψει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα, έδωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία, μία συμφωνία με αγκάθια, εξήγγειλε πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 4,7 δις ευρώ που μαζί με την κρατική και ιδιωτική συμμετοχή θα ανέβει στα 6 δις.ευρώ. Υποστήριξε, δε, ότι αν υλοποιηθεί σωστά θα δημιουργήσει περισσότερες από 50,000 θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει το όχημα για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο νέο αγροτοβιοτικό μοντέλο και τη βάση για την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της υπαίθρου.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι αδιανόητο να μειώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνονται οι τιμές, ενώ αντιπαρέβαλε για αυτό την κατάσταση στην κεντρική Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι φτηνότερες ενώ εξήγγειλε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες που κρατάνε πίσω την παραγωγική ικανότητα της υπαίθρου. "Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο συμφερόντων που μονοπωλούν επί χρόνια έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο", είπε χαρακτηριστικά.

"Στόχος η αξιοποίηση της υψηλής ποιότητας της ελληνικής γεωργίας και όχι η μαζική παραγωγή" είπε ο Α. Τσίπρας, ότι είναι ο στόχος του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε:

*Διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από όσους έχουν και άλλες δραστηριότητες θέτοντας ως όρο το εισόδημα (άνω του 50%). Οι αγρότες θα υποχρεούνται σε 50% προκαταβολή φόρου (αντί για 100%), ενώ οι νέοι αγρότες θα έχουν φοροελαφρύνσεις και θα προκαταβάλουν το 30%.

*Ενίσχυση με σχέδιο νόμου, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, συνεταιρισμών, ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλων οριζόντιων μορφών οργάνωσης της παράγωγης και της κοινωνικής οικονομίας που θα προτεραιοποιούν την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα.

*Αποδέσμευση των αγροτικών ενισχύσεων ύψους 2,4 δις και απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών που τις διαμεσολαβούν

*Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλίων και ορθολογικοποίηση των τιμών στην αγορά ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία στην οποία κρατούν τους παραγωγούς τα καρτέλ και οι μεσάζοντες

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην κτηνοτροφία με νέο νόμο για τις βοσκίσιμες γαίες, ενώ θα παρθούν και μέτρα ενάντια στην ελληνοποίηση προϊόντων και το λαθρεμπόριο.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της αγροτικής μεταρρύθμισης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα με βιώσιμα συλλογικά σχήματα. Ως προϋπόθεση για αυτό, ο Α. Τσίπρας, έθεσε την ανάσχεση της μείωσης των εισοδημάτων των αγροτών με αξιοποίηση των ελληνικών πλεονεκτημάτων. Ο Α. Τσίπρας έθεσε ως στρατηγικούς στόχους την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στην περιφέρεια, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των πόρων του προγράμματος θα δοθεί στις ίδιες τις περιφέρειες.

"Ζήτημα είναι η αλλαγή του μοντέλου με την υιοθέτηση δυναμικών καλλιεργειών που θα παράγουν προστιθέμενη αξία και θα ενισχύουν το εμπορικό ισοζύγιο", είπε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας.


Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου