Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί

του Γιώργου Μουργή

Η απώλεια της «δεδηλωμένης» στη κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα επαναφοράς της συνταγματικής τάξης με τη διενέργεια εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας την πρόσφατη λαϊκή εντολή, ανέδειξε ότι μόνο ο λαός μπορεί να άρει το αδιέξοδο μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο για το ποιος πρέπει και πως να διαχειριστεί την βαθιά κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Η κοινωνία έχει την δυνατότητα εκφράζοντας την βούλησή της, να επιλέξει αν θα επαναφέρει το παλιό διεφθαρμένο καθεστώς ή θα δώσει στην αριστερά και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ νέα λαϊκή εντολή.

Αρχικά, για την ανασύνταξή του σαν ένας ενιαίος πολιτικός φορέας, επιβάλλεται να ανοίξει στην κοινωνία δημιουργώντας εντός του κόμματος το περιβάλλον όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν τα μέλη του.

Να επαναπροσδιοριστεί η χάραξη ενός σχεδίου πολιτικής-ιδεολογικής στρατηγικής συνθετικά,πλουραλιστικά, με απόψεις και θέσεις στο βασικό άξονα των δημοκρατικών διαδικασιών, χωρίς διαφορετικά πολιτικά αφηγήματα.

Η προεκλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε, παρ’όλα αυτά, αποτελεί το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει πως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Η αναγκαιότητα της υπογραφής αυτής, οι συνθήκες, και όπως επιβλήθηκε σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί την προγραμματική δέσμευσή μας.

Η στάση που τήρησε το πολιτικό και μιντιακό σύστημα κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης πρέπει να μας απασχολεί, ώστε να αναδείξουμε τον τρόπο που καλλιεργήθηκε η κινδυνολογία ,ο εκφοβισμός της εξόδου από την Ευρωζώνη όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις που αποδυνάμωναν την διαπραγματευτική μας δυνατότητα μέσα από ένα απόλυτα ασφυκτικά πεδίο εκβιασμών και διλημμάτων.

Η συμφωνία σαν τελικό προϊόν από μέρους των ισχυρών της Ευρώπης δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από μερίδα της ηγετικής ομάδας που συνέβαλαν με τις αποφάσεις τους στην διάσπαση του κόμματος.

Το νέο μέτωπο, που συγκροτήθηκε μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί σημεία του προγράμματος του, παραποιώντας βασικά στοιχεία του, εξωραϊζοντας αρχές και θέσεις στηριγμένες στο υποθετικό σενάριο της ρήξης και της επιστροφής στην δραχμή.

Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που χρησιμοποιείται προς συσπειρώση του εκλογικού της ακροατήριου.

Η μικροπολιτική αυτή σκοπιμότητα, στοιχείο ρητορικής ύπαρξης της ΛΑ.ΕΝ. μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή .

Αποκρύπτει, όμως, από το σύνολο των κοινωνικών τάξεων τι ακολουθεί μια άτακτη χρεοκοπία,το χειρότερο σενάριο καταστροφής, δηλαδή, για την χώρα σε σκληρές συνθήκες απομόνωσης.

Οι μέρες εκείνες προς την τελική συμφωνία καθώς συγκλόνιζαν την Ευρώπη, διαμόρφωναν ένα ευρύ λαϊκό Ευρωπαϊκό μέτωπο, ανοίγοντας επιτακτικά την πολιτική συζήτηση για την διάσταση του ελληνικού προβλήματος όπως και την διεθνοποίησή του.

Το εναλλακτικό σχέδιο εντός του ευρώ, εντός της ΕΕ, άνοιξαν ένα νέο διάλογο προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες θυμίζοντας ότι αρχικά υποτιμήθηκε η δυναμική του χρήματος,της κεφαλαιοκρατίας απέναντι στα κοινωνικά δίκαια για μια δημοκρατική Ευρώπη.

Η ριζοσπαστική αριστερά επιβάλλεται να διακόψει οριστικά την ομφαλοσκόπησή της δίνοντας την ευκαιρία στην κοινωνία να αντιληφθεί ότι μία νίκη της σηματοδοτεί την ανατροπή της συμφωνίας.

Το ζητούμενο είναι να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την μικροκομματική σκοπιμότητα ότι οι λύσεις που καλείται να δώσει βρίσκονται στην καθημερινότητα της κοινωνίας.

Η σταθερή πορεία ανάπτυξης, η αξιοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο προσδιορισμός ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης μαζί με την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας θα διασφαλίσουν σταθερά την μείωση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στοιχεία που πρέπει προγραμματικά να αναδείξουμε.

Η φορολόγηση του πλούτου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών μπορούν να επαναφέρουν τις απαραίτητες και αναγκαίες ελαφρύνσεις προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης από τα πάνω, η πάταξη της διαφθοράς και της φορολογικής ασυδοσίας, ο εκσυγχρονισμός των ελέγχων του λαθρεμπορίου και του παράνομου πλουτισμού μπορούν να αποδώσουν ταχύτατα στη δημιουργία οικονομικών ισοδύναμων ελάφρυνσης υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Η βασική επιλογή του νέου κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ σαν ικανή συνθήκη μπορεί να προστατέψει απλώνοντας ευρύτερα δίχτυ ασφαλείας προς τη κοινωνία δίνοντας ξανά όραμα κι ελπίδα στο δυναμικό της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το διαρκές κι ανελέητο σφυροκόπημα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου, όχι μόνο δεν κατέθεσε την ταυτότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά άφησε και το θετικό αποτύπωμα του πάνω στην κοινωνία.

Η σφραγίδα της κοινωνικής μεροληψίας του δεν διαγράφεται με την αναδρομική αναφορά στα όσα δεν κατάφερε να πετύχει στο μικρό διάστημα που κυβέρνησε.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές τέθηκαν στο περιθώριο εξαιτίας του εκφοβισμού από την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ.

Η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των εκπαιδευτικών, το άνοιγμα της ΕΡΤ, η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, ο νόμος για την ιθαγένεια, το λουκέτο στις Σκουριές, η αποσυμφόρηση των φυλακών, η κατάργηση των ποινικών διώξεων προς τους μικροοφειλέτες, η ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η βοήθεια μέσω της κάρτας αλληλεγγύης αποδεικνύει μέρος των προθέσεων αλλά και των λύσεων που πρόλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει.

Τα μεγάλα ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον τερματισμό της πιστωτικής ασφυξίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα μέτρα υπέρ των αγροτών και της φορολογίας τους, οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, η κατάργηση που προσφέρει η γραφειοκρατική ασπίδα προστασίας στην καθεστωτική διαφθορά, το ζήτημα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας σαν παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, η επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομικής εμπιστοσύνης πρέπει να αποτελέσουν εκείνα τα στοιχεία που καλούμαστε να αναδείξουμε.

Ο ενιαίος και αδιαίρετος ΣΥΡΙΖΑ,τραυματισμένος από τη διάσπαση έχει να δώσει δύσκολη μάχη για την νεα εντολή που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αφοσίωση στα λαϊκά συμφέροντα δεν επιτρέπεται να εξαντληθεί χωρίς να τα υπερασπιστούμε.

Ο φόβος μας ή ο δισταγμός, εξαιτίας της προσωρινής αναδίπλωσης ως προς το πρόγραμμα μας, οφείλει να αντικατασταθεί άμεσα, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί τον αληθινό ρόλο από πράξεις και όχι από φαντασιακά κατασκευάσματα.

Ας ανοίξουμε τον δρόμο ώστε η κοινωνία, που καταφέραμε να παραμείνει ζωντανή, αλλά σήμερα αμφιβάλλει ,αγωνιά κι αναρωτιέται, να ξεπεράσει τους φόβους της.

Το χρωστάμε σε όλους όσους μας στήριξαν και μας στηρίζουν στο νέο εγχείρημα μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ που μας κράτησε όλες και όλους όρθιους.

Συσπειρωμένοι σ’ αυτή την μάχη,για να αποδείξουμε ότι η ελπίδα κι η αξιοπρέπεια είναι μπροστά μας.

Οποιαδήποτε κομματική μας νίκη είναι ανούσια, αν έχει αναφορά στη κομματική επιβίωσή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκ νέου ισχυρή εντολή, όχι για να διασφαλίσει αυτήν την επιβίωση, αλλά για να παραδώσει πίσω στον ίδιο τον λαό και την κοινωνία την σημαία του αγώνα ενάντια στο παλιό σύστημα εξουσίας για την οριστική αποξήλωσή του.

Η πολιτική εντιμότητα του Αλέξη Τσίπρα με σύμμαχο τον ίδιο τον λαό και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αποκαταστήσει την δημοκρατία,την κοινωνική-οικονομική δικαιοσύνη και την εθνική κυριαρχία μας.

Πηγή: toideologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου