Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αργυρούπολη: Εκδήλωση για τους Πρόσφυγες στο Υπόστεγο, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 8.00μμ

Την Κυριακή, 13 Σεπτέμβρη στις 8.00μμ, στον Χώρο Αλληλεγγύης και Δράσης "Υπόστεγο" (25ης Μαρτίου 38, Αργυρούπολη), θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με την συμμετοχή προσφύγων εκδήλωση για τους Πρόσφυγες με τίτλο:

"Είμαστε Όλοι Πρόσφυγες"

Δε θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες βίας, φρίκης και δυστυχίας όσο κι αν έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Δε θα συνηθίσουμε τους στοιβαγμένους μετανάστες που χωρίς φαγητό και νερό παρακαλάνε για τα χαρτιά τους.

Δε θα συνηθίσουμε τις σκισμένες σάρκες στα συρματοπλέγματα, το ξύλο και τα δακρυγόνα σε κάθε συνοριακή γραμμή.

Δε συμβιβαζόμαστε με τα ναυάγια και τους χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο.

Δε χωράνε στο μυαλό μας οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς των «ειρηνευτικών» αποστολών της Δύση, η ρημαγμένη λωρίδα της Γάζας, οι φρικαλεότητες του ISIS.

Αυτό που κομψά λέγεται κορύφωση των μεταναστευτικών ροών είναι προσφυγιά και ξεριζωμός. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών, πολέμων και επεμβάσεων από το από κυριολεκτικά όλες τις κυβερνήσεις του Δυτικού Κόσμου.

Ο ρόλος της Ουάσιγκτον είναι ενδεικτικός αυτής της μεθόδευσης και πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα όπλα που κατάφερε να πάρει το ISIS είναι αυτά με τα οποία εξόπλιζαν οι αμερικανοί τον Ιρακινό στρατό και τα οποία μετά την άτακτη υποχώρησή του πέρασαν αυτόματα στο εσωτερικό της Συρίας σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ασαντ.

Η Γαλλία όπως είχε αναδείξει η εφημερίδα «MONDE» στις 24/08/2014 έστελνε οπλισμό σε ομάδες ανταρτών ακραίων ισλαμιστών που μάχονταν στην Συρία.

Βέβαια και πολλά κράτη του Αραβικού κόσμου έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου που εκτυλίζεται μπροστά μας. Η Σαουδική Αραβία εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε τζιχαντιστές με τις ευλογίες της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, υπό την εποπτεία της CIA.

Φυσικά και το ελληνικό κράτος έχει το μερίδιο που του αναλογεί σε αυτό το έγκλημα. Έχουν δημιουργήσει ένα ποτάμι ανθρώπων που προσπαθούν να το ελέγξουν, να το μοιράσουν, αλλά κυρίως να το ταπεινώσουν και να το εξευτελίσουν, μέχρι αυτοί να πάρουν τη θέση τους στα κατώτερα τμήματα της Ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, στα γκέτο και το κοινωνικό περιθώριο. Συνεχίζουν βέβαια χωρίς τύψεις να προστατεύουν τις επενδύσεις τους, να ελέγχουν πετρέλαια και πρώτες ύλες, να πουλάνε και να δοκιμάζουν τα νέα όπλα τους, να προωθούν τα σύγχρονα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας σύμφωνα με τα οποία τα οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουνται με το στρατό και την αστυνομία μέσα και έξω από τις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Συνεχίζουν με ακόμη πιο χυδαίο κυνισμό να κερδοφορούν πάνω στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν είναι μόνο οι δουλέμποροι. Τους γδέρνουν κυριολεκτικά με τα παράβολα, με τα εισιτήρια μέχρι και 5e για να φορτίσουν τα κινητά τους.

Βλέπουμε ότι και στις γειτονιές μας υπάρχει σύγχυση από την παραπληροφόρηση και την οργανωμένη προπαγάνδα μίσους που κάνουν γνωστοί φασιστικοί και ρατσιστικοί κύκλοι. Μας λένε ότι δε χωράνε άλλοι στον τόπο μας. Πόσους τουρίστες μπορούν να κρύψουν στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία έτσι ώστε να μη βλέπουν τα πτώματα στις ακτές των νησιών μας. Μας δείχνουν φωτογραφίες με iphone και βαμμένα νύχια για να μας πείσουν ότι έρχονται οι πιο πλούσιοι.

Σίγουρα πρώτα φεύγουν όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος του ταξιδιού. Σημασία όμως έχει η κοινωνική κατάληξη αυτών των ανθρώπων. Έχει στα αλήθεια κανείς αμφιβολία ότι θα γίνουν οι φτωχοδιάβολοι σε όποια χώρα κι αν καταλήξουν;

Μας λένε τέλος ότι έρχονται μουσουλμάνοι τρομοκράτες και εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Μα από αυτούς δεν προσπαθούν να ξεφύγουν; Αυτοί είναι τα θύματα όχι οι θύτες.

Δε λέμε φυσικά ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Πολλές περιοχές μάλιστα σηκώνουν δυσανάλογο φορτίο. Είναι όμως αδύνατο να μείνουμε ασυγκίνητοι, να μην απλώσουμε το χέρι μας σε ανθρώπους που «πνίγονται». Είναι οι αξίες και οι προτεραιότητες στη ζωή που μας υποχρεώνουν να δείξουμε αλληλεγγύη. Είναι η ιστορία αυτού του τόπου, είναι οι πρόσφυγες παππούδες μας, οι μετανάστες γονείς μας που την καθόρισαν. Είναι οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, που έχουν ήδη φύγει αναζητώντας σε άλλες χώρες την τύχη τους. Είμαστε εμείς που πιθανόν να τους ακολουθήσουμε, που μπορεί να βρεθούμε δίπλα τους σε όσους περνάνε τώρα από τη χώρα μας.

Είναι όμως και πολλά περισσότερα. Είναι τα κοινά ταξικά συμφέροντα που νιώθουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Οι ίδιοι θεσμοί, οι ίδιες κυβερνήσεις, οι ίδιες πολιτικές που δημιουργούν το ξεριζωμό σε αυτούς, φέρνουν φτώχεια, καταπίεση και εξαθλίωση σε εμάς.

Μαζί θα πρέπει να σταθούμε και να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο. Οι επόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις ή θα βρούνε τους καταπιεσμένους ενωμένους ή τον ένα ενάντια στον άλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου