Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

γράφει ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης


Η εικασία: Με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικά.

Κι αν πάρει τελικά κάποιο αξιοπρεπές ποσοστό, τούτο θα οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την μεσαία και την ανώτερη τάξη.

Άλλωστε, η βασική κατηγορία που εκτόξευαν οι εξ αριστερών αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι άλλαξε στρατόπεδο, εγκατέλειψε τους φτωχούς κι εκείνοι θα του το ανταποδώσουν στα ίσα. Μερικοί μίλησαν ακόμη και για προδοσία.


Το αποτέλεσμα: Στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 42,95% από 42,58%, στο Πέραμα 41,97% από 40,99%, στη Νίκαια 42,5% από 43,39%. Σημειωτέον ότι η Β' Πειραιώς είναι η εκλογική περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη. Στην Κηφισιά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 22%, από 23,3%, στην Εκάλη 8,5% από 10% στη Φιλοθέη- Ψυχικό 17% από 20%, στο Χαλάνδρι 31% από 34%.

Η εικασία: Με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον εγκαταλείπουν μαζικά οι νέοι - ο Τσίπρας πρόδωσε το 80% που έδωσαν οι νέοι στο ΟΧΙ, ισχυρίζονταν οι εξ αριστερών κεκράχτες. Τον εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία της οργανωμένης Νεολαίας του, άλλοι πήγαν στην ΛΑΕ και άλλοι πρότειναν ψήφο αντικαπιταλιστική.

Το αποτέλεσμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 41,5% στις ηλικίες 18-24, η ΛΑΕ 3,5% και οι αντικαπιταλιστές 1%.

Η εικασία: Με το που προκηρύχθηκαν η εκλογές, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθει εκλογικά αυτό που έπαθε και το οργανωμένο κόμμα του σε επίπεδο ηγεσίας: θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Η διάσπαση ήταν όντως βαθιά και εκτεταμένη, μέχρι και ο Γραμματέας της ΚΠΕ παραιτήθηκε, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Σε κάποιες περιοχές η διάλυση ήταν τέτοια, που φαινόταν σα να μην υπήρχε καν λόγος να δοθεί η εκλογική μάχη. Στη Θεσσαλονίκη αποχώρησε η συντριπτική πλειοψηφία της Νομαρχιακής και οι μισοί πήγαν με τη ΛΑΕ.

Το αποτέλεσμα: Στην Α' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 35,82% από 34,12% και στην Β' Θεσσαλονίκης 32, 88% από 31,64%.

Η εικασία: Με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμωμένη, απογοητευμένη, προδομένη από τη συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας. «Γελάνε όλοι με τη στροφή και την αναδίπλωση του Τσίπρα», έσπευσε να μας ενημερώσει ο Π. Λαφαζάνης. Ιδιαίτερη σπέκουλα έγινε με τους Ποδέμος, αρχικά μάθαμε ότι ο Ιγκλέσιας κατέβασε από το προφίλ του τη φωτογραφία με τον Τσίπρα, μετά πληροφορηθήκαμε ότι οι Ποδέμος στηρίζουν την ΛΑΕ.

Το αποτέλεσμα: Την ΛΑΕ τη στήριξε μια τροτσκιστική γκρούπα του 0,30% που είχε συνεργαστεί με τους Ποδέμος. Οι Ποδέμος στήριξαν ολόθερμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μίλησε στην κεντρική συγκέντρωση του Συντάγματος, μαζί με τον Πιέρ Λοράν του ΚΚ Γαλλίας και τον Γρέκορ Γκίζι του Ντι Λϊνκε. Τον ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν επίσης ο Πάολο Φερέρο της Επανίδρυσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν από τους Εργατικούς της Μεγάλης Βρετανίας, το Σιν Φέιν της Ιρλανδίας, η Ροσάνα Ροσάντα, η Λουτσιάνα Καστελίνα.

Προφανώς στήριξαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γελώντας.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου