Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Για να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία

γράφει ο Ηρακλής Πλιάκης * 

Στις 5 Ιουλίου χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Εκείνο το βράδυ ήταν διάχυτο από αισιοδοξία και αίσθημα ανάτασης, ενώ ο λαός ήταν
έτοιμος να κάνει θυσίες, αρκεί να του δινόταν η δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με αξιοπρέπεια.

Δυστυχώς οι «εταίροι μας», εξαιρετικά κοντόφθαλμα, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει επανεκκίνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή - έστω και στα σημεία.

Αναπόφευκτα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων βρήκε τον λαό να νιώθει ηττημένος και απογοητευμένος.

Παρ' όλα αυτά οι πολίτες στήριξαν -έστω και με επιφυλάξεις- τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου δίνει την προοπτική να ξαναδημιουργηθεί η ελπίδα.

Μια ελπίδα όμως που θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή που ερχόταν τον Ιανουάριο, που δεν θα βασίζεται στο θυμικό, αλλά θα είναι γειωμένη στην πραγματικότητα. Για να μπορέσει όμως ο κόσμος να ελπίσει ξανά, πρέπει να πειστεί από τις πράξεις και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί πολύ σύντομα και πολύ αυστηρά με βάση τον τρόπο που θα κυβερνήσει, τι πρέπει να γίνει;

Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι ο προσδιορισμός και η διόρθωση των λαθών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, χρειάζεται αυτοκριτική και η καλύτερη στιγμή να γίνει αυτό είναι αμέσως μετά τη νίκη. Στην αντίθετη περίπτωση, η επιτυχία μπορεί να αποπροσανατολίσει και όλα να θεωρηθούν καλώς καμωμένα.

Αρχικά, η σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να δικαιολογήσει μόνο ώς ένα βαθμό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν όσο αποτελεσματική θα θέλαμε. Αντίθετα, ο αντίκτυπος παραγόντων όπως: η δυσκολία του να κυβερνήσεις, η έλλειψη εμπειρίας αλλά και ερεισμάτων στον σκληρό κρατικό μηχανισμό ξεκάθαρα υποτιμήθηκε. Κατά συνέπεια, έννοιες ταμπού για την Αριστερά, όπως «σωστό management», πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν τη σημασία που τους αναλογεί.

Ταυτόχρονα, η υποτίμηση της δύναμης των εντός των συνόρων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με μεγάλες δόσεις αριστερής αφέλειας και ιδεοληψίας, συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση της προσπάθειάς μας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι ανάγκη, χωρίς να χάσουν τα αξιακά τους χαρακτηριστικά, να απεγκλωβιστούν από τον μικρόκοσμο της Αριστεράς, ώστε να εκφράσουν καλύτερα τις ευρύτερες μάζες που εκπροσωπούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα. Όμως, στο επτάμηνο που πέρασε, φάνηκε ότι οι μεγάλες προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές μόνο σταδιακά μπορούν να επιτευχθούν, ενώ ο βολονταρισμός μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Η Αριστερά όντας για χρόνια στην αντιπολίτευση είχε μάθει να διατυπώνει πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, χωρίς όμως να μπαίνει στη βάσανο του πως αυτές θα εφαρμοστούν. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι οι καλές ιδέες δεν αρκούν. Χρειάζεται προγραμματισμός, μελέτη, επιστημονική προσέγγιση και ξεκάθαρο πλάνο μικρών και εφικτών στόχων, ενταγμένων σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Πάνω απ' όλα όμως απαιτείται πολλή δουλειά και κατάθεση ψυχής.

Η ρήξη με το παρελθόν σημαίνει και συγκρούσεις με τον σκληρό κρατικό / παλαιοκομματικό μηχανισμό. Συγκρούσεις που δεν έγιναν. Η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να κινηθεί αποφασιστικά, με μοναδικό στόχο το Δημόσιο να λειτουργεί αποτελεσματικά και προς όφελος του πολίτη.

Ο κόσμος απέδειξε ότι όχι μόνο αναγνωρίζει τα προβλήματα, αλλά και ότι είναι έτοιμος να στηρίξει στα δύσκολα όποιον θεωρεί έντιμο. Από την άλλη, δεν αντέχει τις μεγαλοστομίες, που πλήγωσαν τη σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται να κοπεί μαχαίρι η καθημερινή ατομική τηλεοπτική προβολή κυβερνητικών στελεχών και να αντικατασταθεί από συλλογική προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα της χώρας.

Τα παραπάνω αποτελούν προϋποθέσεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις βασικές πολιτικές του επιδιώξεις (π.χ. κοινωνική δικαιοσύνη, πάταξη φοροδιαφυγής/ διαφθοράς), να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν άλλαξε και να επανασυνδεθεί με πολίτες που περιμένουν απτά αποτελέσματα για να τον ξαναεμπιστευτούν.

Η ιστορία σπάνια δίνει δεύτερη ευκαιρία. Επιβάλλεται να την αξιοποιήσουμε.

* εκπαιδευτικός, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: aristerovima.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου