Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις - Δεν ανήκει στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα κατεδάφισης αυθαιρέτων

ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Αντιμέτωποι με το χρονίζον ζήτημα των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στη Ραφήνα ήρθαν δεκάδες κάτοικοι βλέποντας τις μπουλντόζες έτοιμες να τους κατεδαφίσουν
τα σπίτια.

Η κατεδάφιση των δέκα σπιτιών στην περιοχή Περιβολάκια Ραφήνας ανεστάλη, ύστερα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Τα δέκα αυτά σπίτια, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, είναι χτισμένα από το 1985 και έπειτα, μέσα σε δασική έκταση στα Περιβολάκια Ραφήνας.

Στο μεταξύ, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει τις επιβεβλημένες εισφορές για να τα νομιμοποιήσουν, αξιοποιώντας διατάξεις του νόμου Τρίτση και του νόμου Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι η κατεδάφιση αφορά εκτέλεση αποφάσεων της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο εκκαθάρισης των δασών από αυθαίρετα κτίσματα είχαν εγκριθεί από την Ε.Ε. 700.000 ευρώ, τα οποία αποδόθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αρμόδια για να εκτελέσει την κατεδάφιση. Τα προς κατεδάφιση αυθαίρετα εκτείνονται εκτός από τη Ραφήνα, στα διοικητικά όρια Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα και Λαυρεωτικής.

"Νομίζω ότι πρέπει το κράτος να αναστείλει τις προγραμματισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση κατεδαφίσεις, μιας που τα περισσότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί από τη δεκαετία του 1980. Πολλά από τα σπίτια είναι πρώτη κατοικία για τους ιδιοκτήτες τους και αυτοί έχουν κάνει τις ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων είτε με τον νόμο Τρίτση είτε με τον νόμο Παπακωνσταντίνου", τονίζει στην "Α" ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου και προσθέτει: "Συνεπώς, προτείνουμε στην πολιτική ηγεσία να αναστείλουν την κατεδάφιση των οικημάτων, καθώς θα δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, ιδίως τώρα που αναμένεται η κατάρτιση εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου, που θα τακτοποιήσει τέτοιου τύπου εκκρεμότητες".

Το ζήτημα της κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική τέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Παν. Κουρουμπλή, ο οποίος διαβεβαίωσε τους φορείς ότι μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα αναζητηθεί "δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους θιγόμενους, με σεβασμό, όμως, στη νομιμότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος". Εξήγησε ότι "η λύση θα άρει οριστικά την εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τα δάση και τους αιγιαλούς της χώρας. Ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια".


Περιφέρεια Αττικής: Η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων ή κατασκευών δεν ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, διευκρινίζει η Περιφέρεια, με αφορμή, όπως σημειώνει, λανθασμένες αναφορές ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με κατεδαφίσεις που είχαν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν σε δήμο της Ανατολικής Αττικής.

«Συγκεκριμένα βάσει του Νόμου Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), του άρθρου 280 - II, περ. 45 αναφέρεται ρητά ότι στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής υπάγεται "Η εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών, που εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, κατά ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 267/1998 (ΦΕΚ 195 Α) και της σχετικής νομοθεσίας".

Τα παραπάνω διευκρινίζονται με μοναδικό στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου