Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του Μουσείου της ΠΕΑΝ στην Καλλιθέα, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11.30πμ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του Μουσείου ΠΕΑΝ στην Καλλιθέα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 11.30πμ.

Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός Φρέζη Μαχαίρα στο ιστορικό κτίριο της ΠΕΑΝ, Φιλαρέτου 108, όπου στεγάζεται σο Μουσείο.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το Μουσείο και την ιστορία της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ.

*** * ***
Μαρτυρίες που δημιουργούν ρίγη συγκίνησης, εικόνες που προδίδουν αντίσταση και μια ατμόσφαιρα που καλλιεργεί ενωτικά συναισθήματα. Τα στοιχεία αυτά ανθίζουν στο ιστορικό κτίριο της ΠΕΑΝ στην Καλλιθεά που πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τις πύλες του ως μουσείο.

Η ιστορία του κτιρίου μεγάλη, αλλά η αξία του ακόμη πιο αξιομνημόνευτη. Πρόκειται για ένα μνημείο που φιλοξενεί το παρελθόν, και εκεί πραγματοποιήθηκε πλήθος διαβουλεύσεων με σκοπό την αποτίναξη του γερμανικού ζυγού.

Ενοικιαστής του κτιρίου της οδού Φιλαρέτου 108 ήταν, κατά την περίοδο της κατοχής, ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνια Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ) στην Καλλιθέα, Μιχάλης Μπαλιτσάρης.

Η οργάνωση είχε αναπτύξει υπολογίσιμη δράση. Κατάφερε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον κατακτητή με την ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.

Το 1952, μετά το τέλος του πολέμου, τη σκυτάλη της ιδιοκτησίας του κτιρίου πήρε η Γενική Τράπεζα, ενώ το 1999 το δώρισε στο Δήμο Καλλιθέας.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την ενεργοποίηση του συλλόγου της ΠΕΑΝ, ώστε το κτίριο να μετατραπεί σε μουσείο. Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο , πλέον, όμως, λειτουργεί ως τόπος μνήμης με εικόνες από τους αγώνες και τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης, αναμνηστικά αντικείμενα και αποκόμματα εφημερίδων με φράσεις που καθηλώνουν.

Μια από τις φράσεις αυτές είναι και η εξής: « Ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Περρίκος πριν την εκτέλεσή του είπε προς τους παριστάμενους Γερμανούς: ‘’Δεν αισθάνομαι εναντίον σας τίποτα. Εσείς εκάματε το καθήκον σας. Ομοίως και εγώ έκαμα το καθήκον μου. Είμαι Έλλην αξιωματικός της Αεροπορίας Υποσμηναγός.

Ο τόπος μνήμης θα είναι ανοικτός για το κοινό Τρίτη, Πέμπτη 10:00 - 14:00 και Σάββατο 10:00 - 13:00.

Απόσπασμα από άρθρο: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου