Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η σκληρή μάχη για τα στεγαστικά «κόκκινα δάνεια» και όχι μόνον…

του Στάθη Σχινά

Σκληρή φαίνεται να είναι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση στο παρασκήνιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών -που
βρίσκονται ήδη στην Αθήνα- για τα κόκκινα δάνεια.

Σε ένα μόνον καταρχήν συμφωνούν και οι δύο πλευρές: ότι θα πρέπει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να αποτελέσει την άρχή για την πλήρη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Κατά τα λοιπά -σε πρώτη φάση- οι διαπραγματευτές των πιστωτών δεν "καταλάβαιναν" την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Γενικώς ήταν και είναι υπέρ της ρευστοποίησης του προβλήματος, αλλά και των ίδιων των κατοικιών και των δανείων. Θεωρούν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.

Οπως είπε σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» λίγο πριν τις εκλογές ο Ευκλ. Τσακαλώτος «για αυτούς η λύση είναι κάποιος που μένει στο Χολαργό να πουλήσει το σπίτι του για να εξοφλήσει την τράπεζα και να πάει να ενοικιάσει στο Περιστέρι, αν μένει στο Περιστέρι να κάνει το ίδιο και να πάει στη Δραπετσώνα και αν μένει στη Δραπετσώνα να πάει να μείνει στην Ψυττάλεια. Με εμάς αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…» είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Το παράδειγμα -με μικρές αλλαγές στα… προάστια-χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Τώρα οι πιστωτές κάνουν ένα βήμα πίσω και θέλουν να κατεβάσουν το όριο της αντικειμενικής αξίας και να θέσουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριήρια για την ένταξη στο καθεστώς της προστασίας. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Και πολύ καλά κάνει!!!

Γιατί πέρα από το τεράστιο πολιτικό κόστος η κοινωνία θα οδηγηθεί σε μία άνευ νοήματος αναστάτωση για να ικανοποιηθούν κάποιες ιδεολογικές εμμονές, μιας και ούτε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα λυθεί και η αγορά κατοικίας θα καταρρεύσει έτι περαιτέρω λόγω της υπερπροσφοράς ακινήτων από τις τράπεζες.

Αν όντως οι "θεσμοί" επιμένουν στα εισοδηματικά κριτήρια τότε η λεγόμενη αντικειμενική αξία θα πρέπει να τεθεί υψηλά. Γιατί σημασία έχει το τι εισόδημα είχε ο δανειολήπτης όταν πήρε το δάνειο. Αν τώρα έχει εισοδηματικά καταρρεύσει και δεν έχει άλλη περιουσία θα πρέπει να μείνει στον δρόμο επειδή το σπίτι του έχει 260.000 αντικειμενική αξία αντί για 250.000;

Και κάτι ως προς τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.Υπάρχει μια διάσταση που δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί την κυβέρνηση που αφήνει πλήρως στην πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων μόνον στις τράπεζες.

Μπορεί επί του οικονομικού μοντέλου και τα στάδια εξυγίανσης να υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών. Όμως αναδιάρθρωση στο 99% των περιπτώσεων σημαίνει και μείωση των θέσεων εργασίας. Και η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει… Αυτά…

Πηγή: aristerovima.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου