Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Αιφνιδιαστική ανατροπή στον προγραμματισμό των σχολείων με τις νέες αναθέσεις μαθημάτων

Δύο αστραπόβροντα την ίδια μέρα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, το ΠΥΣΔΕ Δ΄ Αθήνας -μετά από σχεδόν καθημερινές και πολύωρες συνεδριάσεις- έχει ολοκληρώσει την τοποθέτηση των λειτουργικά υπεραρίθμων συναδέλφων, τη διάθεση συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου και όσων βρίσκονταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, την τοποθέτηση όσων ζητούσαν απόσπαση και των αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ, έχει αρχίσει τη διαδικασία τοποθετήσεων των συναδέλφων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και έχει διαθέσει και τους πρώτους αναπληρωτές.

Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, οι δύο αιρετοί -εκτός από τη βασική ένστασή μας ότι για μια ακόμη χρονιά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με το κατά δύο ώρες αυξημένο ωράριο- φροντίσαμε να γίνουν οι τοποθετήσεις με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία των σχολείων και με διαφάνεια, δηλαδή με αναρτημένα κενά και βάσει μορίων.

Και ενώ σήμερα, 1 Οκτώβρη, είχε εξετασθεί και ένα μεγάλο μέρος ενστάσεων των συναδέλφων και η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων ήταν έτοιμη να δώσει το τελικό πρόγραμμα στους μαθητές (καθώς με τις φετινές αποσπάσεις ελαχιστοποιήθηκαν τα κενά που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς στην περιοχή μας), έσκασαν δύο αστραπόβροντα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ανατρέπουν τον προγραμματισμό των σχολείων, διαταράσσουν βίαια το παιδαγωγικό κλίμα που είναι αναγκαίο να επικρατεί ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα δεκάδων εκπαιδευτικών στην περιοχή μας και χιλιάδων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά, ενώ έχουν αρχίσει προ πολλού τα μαθήματα και χωρίς επίκληση κανενός παιδαγωγικού κριτηρίου, το Υπουργείο Παιδείας τροποποιεί τις αναθέσεις των μαθημάτων. Φτάνει μάλιστα και στην ακραία περίπτωση να απαγορεύει στους φιλολόγους να διδάξουν το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας!

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τις αναθέσεις των μαθημάτων για να προξενήσει πλεονάσματα εκπαιδευτικών. Με τις σημερινές αναθέσεις προξενούνται πολλά πλεονάσματα φιλολόγων και εξαιρετικά πολλά πλεονάσματα καθηγητών πληροφορικής.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το μεσημέρι έρχεται έγγραφο από τον Περιφερειακό Διευθυντή με το οποίο ζητείται από τις Διευθύνσεις να δώσουν μέχρι αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι κατάσταση με το ονοματεπώνυμο των πλεοναζόντων καθηγητών ανά σχολείο και το τηλέφωνό τους.

Θεωρούμε ότι για μια ακόμη φορά η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς πολλοί συνάδελφοί μας απειλούνται να βρεθούν χωρίς ωράριο και να εκτοξευθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Περιφέρειας (σε α/βάθμια ή β/βάθμια) ή και της χώρας (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Διαμαντοπούλου).
Για μια ακόμη φορά χρειάζεται να αποτρέψουμε -όπως το καταφέραμε στο παρελθόν- τέτοιες τακτικές που πλήττουν βάναυσα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε να μη δοθούν ονομαστικοί κατάλογοι πλεοναζόντων από τη Διεύθυνση στην Περιφέρεια.

Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.
Οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Φανή Πύρζα & Μαρία Δανιήλ

Πηγή: www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου