Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Σκουπίδια ή απορρίμματα;

Την Πέμπτη η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα κράτος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές:

το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ψηφίσει τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στον κοινοτικό στόχο έως το 2020.

Τι γνωρίζαμε έως τώρα ως "διαχείριση απορριμμάτων" στην Αττική; Το αίσχος της Φυλής, που αντικατέστησε το μεγαλύτερο αίσχος της χωματερής των Άνω Λιοσίων.

Το μοντέλο που λειτουργούσε έως τώρα ήταν κοστοβόρο (περίπου 130 ευρώ ο τόνος), διεφθαρμένο, σύμφωνα με τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, περιβαλλοντικά απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε την Ελλάδα επειδή δεν τηρούσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ελλάδα, και κυρίως η Αττική, χρειαζόταν νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Πριν από ένα χρόνο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ξεκίνησε τον νέο σχεδιασμό.

Τότε είχε δεν είχε συμπληρώσει ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, ωστόσο έπιασε την "καυτή πατάτα" θίγοντας και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούσαν από τη Φυλή. Μέσα σε ένα χρόνο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων.

Το νέο μοντέλο βασίζεται στον τοπικό σχεδιασμό, δηλαδή στην γειτονιά και τους δήμους. Βάζει τον πολίτη στο παιχνίδι με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και η ταυτόχρονη αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους δήμους σε μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Το 52% του όγκου των απορριμμάτων θα διαλέγεται στην πηγή και το 48% θα πηγαίνει στις μονάδες επεξεργασίας, απ' όπου θα κατευθύνεται στην ανακύκλωση και θα γίνεται κομπόστ.

Απώτερος σκοπός είναι έως το 2020 η σημερινή ετήσια συγκέντρωση των 1.700.000 τόνων σύμμεικτων προς ταφή απορριμμάτων να περιοριστεί σταδιακά στους 600.000 τόνους, οι οποίοι μετά από επεξεργασία στα εργοστάσια των κέντρων επεξεργασίας θα μειώνονται στους 200.000 τόνους.

Το νέο μοντέλο έγινε αποδεκτό από τους εμπλεκόμενους (δήμους, φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συλλογικούς φορείς ιδιωτών), ενώ θα αξιοποιηθούν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τη φιλοσοφία του πολίτη για τα απορρίμματα.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου