Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η Ρένα Δούρου, στο ΠΕ.ΣΥ. για το Προσφυγικό: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε σοβαρή, αναγκαία νομοθετική ρύθμιση»

Την ανάγκη άμεσης ανάληψης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ανάλογων πόρων, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το Προσφυγικό, επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση του θέματος στην 33η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση, την κατοχύρωση της ασφάλειας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών και προσφύγων», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Ρένας Δούρου:
  • Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέλαβε να εκπληρώσει ευθύνες, επιλέγοντας μάλιστα και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
  • Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να κερδίσουμε το στοίχημα του προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στην κατεύθυνση αυτή ζητώ να προετοιμάσουμε μια νομοθετική ρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται, καθώς και να συμβάλλει αποτελεσματικά, στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα.
  • Πρέπει να προχωρήσουμε πρώτον, σε σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, στη βάση μελετών, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των περιφερειών γενικά και της Αττικής ειδικότερα, στη διαχείριση του θέματος. Η τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι μια αρχική βάση, πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί η νέα, πλήρης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει συνολικά το θέμα. Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που θα εκμηδενίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής δράσης της Περιφέρειας.
  • Δεύτερον, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Τρίτον, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών. Μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
  • Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους.
  • Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  • Οφείλουμε σήμερα να διατυπώσουμε με σαφήνεια τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τη δράση μας, να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, τις οποίες ήδη υλοποιούμε με τη συνεργασία των δημάρχων, να διεκδικήσουμε τη θεσμική αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων μας, με στόχο την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που απαιτεί εθνική, ανά χώρα αντιμετώπιση.
  • Αν αυτά αποφασιστούν σήμερα, και ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους, τότε όλοι μας θα έχουμε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου