Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Για το Ελληνικό: Επιστολές προς κάθε αρμόδιο έστειλε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Στις σοβαρές παραβιάσεις σχετικά με τη διαδικασία εκποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού επικεντρώνεται σε επιστολές που απεστάλησαν στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές της Β' Αθήνας, η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού».

Στις επιστολές γίνεται εκτενής αναφορά για σοβαρές παραβιάσεις «Διεθνών και Κοινοτικών Συνθηκών, Συμβάσεων και Οδηγιών που αφορούν στην όλη διαδικασία (Νόμοι, Διαδικασία Διαγωνισμού, Σχέδιο σύμβασης κ.α.) ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, Αγίου Κοσμά και παράκτιας ζώνης».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόφαση του «Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αριθ. υπόθεσης C 453/14) που αφορούσε σε ερώτημα του ΣτΕ αναφορικά με την υποχρέωση ή μη της εφαρμογής της Οδηγίας 2001/42 πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 187/2011/ΦΕΚ Δ’ «περί μέτρων προστασίας της περιοχής όρους του Υμηττού…».

Η εν λόγω απόφαση ξεκαθαρίζει ότι για την έκδοση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, έπρεπε προηγουμένως να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα της Οδηγίας 2001/42, δηλαδή η εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ), η διεξαγωγή διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κοινό και η συνεκτίμηση της περιβαλλοντικής μελέτης και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων».

Με δεδομένη την απόφαση αυτή, όσον αφορά το Ελληνικό, «τα προαπαιτούμενα της εν λόγω Οδηγίας δεν τηρήθηκαν ούτε πριν την έκδοση του Ν.4062/2012 με τίτλο: «αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού & Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ…».

Τέλος, η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο «βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δυο πραγματογνωμοσύνες (των κ.κ. Ιωάννη Μελά και κ.κ. Γεωργίου Αναματερού) της εισαγγελίας που εξετάζει την πώληση του Ελληνικού, ότι: το Ελληνικό παραχωρήθηκε έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, με μηδενικό ρίσκο για τον επενδυτή καθώς και αρκετές παρατυπίες στο σχέδιο σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας Lamda Development».

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου