Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η περίπτωση της κ. Σαββαΐδου

Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ήταν αναμενόμενη, καθώς η ίδια δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί από τη στιγμή που οι πράξεις της την οδήγησαν στον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Η άρνησή της να παραδώσει την εξουσία που κατείχε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τεκμήριο αθωότητας το οποίο ισχύει για όλους τους Ελληνες πολίτες.

Το προνόμιο της εξουσίας αφαιρέθηκε από την κ. Σαββαΐδου και όχι το τεκμήριο της αθωότητας.


Η εμμονή της τέως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων να μείνει στη θέση της και ο τρόπος που αντέδρασε μετά την αποπομπή της ασφαλώς δεν μπορούν να αποδοθούν σε προσωπική ιδιοτροπία, αλλά μάλλον στον ρόλο που διαδραμάτιζε. Η θέση που κατείχε μέχρι χθες είναι ιδιαίτερα κομβική. Στην ουσία πρόκειται για μια θέση τοποτηρητή των δανειστών, εφόσον το πρόσωπο που την κατέχει θέλει να ταυτιστεί μαζί τους. Ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο η τέως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων;

Η αντίδραση των δανειστών είναι ενδεικτική. Ο δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, γνωστός από το πρόσφατο παρελθόν ως υποστηρικτής μιας συγκεκριμένης άποψης για τις ελληνικές εξελίξεις, ούτε λίγο ούτε πολύ διέβλεψε τη... σοβαρή πιθανότητα πλήρους ρήξης των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση ως τιμωρία της τελευταίας για την αποπομπή της κ. Σαββαΐδου.

Αναμφίβολα, οι δανειστές είναι ενοχλημένοι. Και αυτό αποδεικνύει πως η τέως γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ήταν πολύ κοντά τους. Αλλιώς γιατί να ενοχληθούν προσωποποιώντας ένα αξίωμα που θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί;

Την αντίθεσή τους με την αποπομπή της κ. Σαββαΐδου εξέφρασαν και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Ν.Δ. και το Ποτάμι. Καλό θα ήταν να προσέχουν με ποιους και με τι συμφέροντα ταυτίζονται.

Μπορεί η χώρα να είναι υπό το καθεστώς των μνημονίων, μπορεί να είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της, αλλά είναι αδιανόητο, έμμεσα ή άμεσα, να αναγνωρίζεται στους τελευταίους δικαίωμα λόγου και απόφασης για τα πρόσωπα που θα τοποθετούνται σε υπεύθυνες θέσεις ή θα αποπέμπονται από αυτές. Δεν έχουν καταλυθεί όλα σε αυτόν τον τόπο.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου