Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Γιώργος Κατρούγκαλος: Θέλουμε ενιαίους κανόνες - Παραπληροφόρηση τα περί «Αρμαγεδώνα» (ηχητικό)

Η έκθεση της Επιτροπής Σοφών είναι μια «τεχνοκρατική πρόταση, εκκίνηση δημόσιου διαλόγου» και προφανώς η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται
να καθοριστεί από αυτήν και μόνο.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

Πρώτον, ότι το ασφαλιστικό σύστημα κινείται «στα όρια της κατάρρευσης», καθώς το έλλειμμά του είναι άνω του 3% του ΑΕΠ. Αλλά και «πριν από το 2010 δεν ήταν δίκαιο» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος , προσθέτοντας ότι στόχος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να είναι – και είναι- να «ξαναφτιάξει το ασφαλιστικό σύστημα».

Δεύτερον, ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει, καθόσον δεν γίνεται να επιζήσει ένα σύστημα εάν τα ελλείμματά του διαρκώς μεγεθύνονται. Ένα σύστημα το οποίο, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, πέραν της ακατάσχετης αιμορραγίας που του προκαλεί η ανεργία, ήταν θύμα διαρκούς «ληστείας» (ανέφερε χαρακτηριστικά το PSI, τα δομημένα ομόλογα, αλλά και την κακοδιαχείριση παρελθόντων ετών).

Τρίτον, ότι σε αντίθεση με την «αιματηρή νεοφιλελεύθερη» αντίληψη για οριζόντιες περικοπές, η κυβέρνηση έχει στο κέντρο της προσοχής της την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού.

Τέταρτον, ότι στοιχείο σημαντικότερο από την ενοποίηση των ταμείων είναι η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων. «Είχαμε συντάξεις που ήταν το 110% ή 120% του μισθού και άλλες, οι οποίες κινούνταν πολύ κάτω του ύψους του μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πέμπτον, ότι μέχρι τώρα ήταν ανεπαρκέστατη η μέριμνα για τους πλέον αδύνατους (όπως τους ανάπηρους), επειδή το σύστημα ήταν μονομερώς προσανατολισμένο στις συντάξεις. «Αν το 17,5% του ΑΕΠ πηγαίνει στις συντάξεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε και πρόσθεσε: «Αν μπορούσαμε να εγγυηθούμε στους συνταξιούχους ικανοποιητική περίθαλψη, τότε ίσως θα δέχονταν κάποια μείωση στη σύνταξή τους».

Έκτον, ότι η υπάρχουσα «εικόνα για Αρμαγεδώνα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προϊόν παραπληροφόρησης». Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι η υπόθεση του ασφαλιστικού τώρα βρίσκεται «στη φάση της ποσοτικοποίησης των μεγεθών». Πρώτα θα δούμε ποιους πόρους διαθέτουμε και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις, με πρώτη μέριμνα το «πώς θα προστατευθούν οι μικρότερες συντάξεις», είπε. Υπενθύμισε τέλος ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήδη αποδείχθηκαν παντελώς ανυπόστατα σενάρια, όπως εκείνο για «ανώτατο όριο συντάξεων τα 600 ευρώ».

Έβδομον, ότι είναι ζήτημα «δικαιοσύνης και ηθικής δικαιοσύνης» να διεκδικήσει κάποια στιγμή το κράτος τα χρήματα που χάθηκαν με το PSI. Προέχει όμως η σωτηρία και ανόρθωση του όλου συστήματος και η εξασφάλιση της καταβολής των συντάξεων «στο τέλος κάθε μήνα», πρόσθεσε.

Ακούστε:


Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου