Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Γιατί ορισμένοι καπνιστές εξακολουθούν να έχουν καθαρούς πνεύμονες;

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά για το κάπνισμα είναι πως κάνει κακό στην υγεία και πως καταστρέφει τους πνεύμονες.

Φαίνεται όμως πως αυτό δεν ισχύει για όλους... και Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν το γιατί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester στην Βρετανία ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 50.000 ανθρώπους προκειμένου να βρουν τι κάνει ορισμένους καπνιστές να έχουν ακόμα καθαρούς πνεύμονες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Respiratory Medicine, έδειξαν πως σε ορισμένους ανθρώπους υπάρχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA που λειτουργούν προστατευτικά για τους πνεύμονες των καπνιστών.

Έτσι, όσοι έχουν αυτή τη μετάλλαξη δεν καταστρέφουν τους πνεύμονές τους ακόμα κι αν καπνίζουν.

Μάλιστα, η σύγκριση του DNA καπνιστών και μη, καθώς και όσων έπασχαν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όσων όχι, έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους υπάρχουν τμήματα του γονιδιώματός τους που μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ΧΑΠ.

Έτσι, οι καπνιστές με τα προστατευτικά γονίδια έχουν μικρότερο κίνδυνο για ΧΑΠ, σε σχέση με όσους δεν είναι φορείς των συγκεκριμένων γονιδίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Martin Tobin προειδοποιεί πως αυτό δεν σημαίνει πως και αυτοί που έχουν καθαρά πνευμόνια δεν βλάπτονται καθόλου από το κάπνισμα.

Όπως είπε «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο είδος μαγικής σφαίρας που παρέχει στον οποιονδήποτε εγγυημένη προστασία έναντι του καπνίσματος - οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν πνεύμονες λιγότερο υγιείς από ό,τι θα είχαν, αν δεν ήταν καπνιστές».

Πηγή: www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου