Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Δάσκαλοι στο εδώλιο γιατί έκαναν το καθήκον τους

γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Δύο δάσκαλοι, ο Παντελής Βαϊνάς και ο Γιώργος Χρόνης, αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, μηνύθηκαν από υποψήφιους διευθυντές μετά τις κρίσεις των
διευθυντών του 2011.

Ως λόγοι για τις μηνύσεις των υποψήφιων διευθυντών αναφέρονται η «παράβαση καθήκοντος» και η «κατάχρηση εξουσίας» και όλα αυτά γιατί βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό από τους αιρετούς.

Χρειάζεται να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι αιρετοί στη βαθμολόγησή τους πήραν υπόψη τους τις καταγγελίες (από συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας) που είχαν εις βάρος τους οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι για αυταρχική συμπεριφορά.

Οι αιρετοί είχαν δεσμευτεί σε γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους να κρατήσουν αυτήν τη στάση πολλούς μήνες πριν από το 2011 και τις κρίσεις των διευθυντών και χωρίς να γνωρίζουν καν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι διευθυντές.

Παρόμοια στάση κράτησαν κι άλλοι αιρετοί εκπαιδευτικοί σε πολλά Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Άρα εφάρμοσαν τη διακηρυγμένη θέση τους, η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους τον Νοέμβριο του 2010 στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου εκλέχτηκαν ως αιρετοί.

Είναι σαφές, δηλαδή, ότι οι υποψήφιοι διευθυντές βαθμολογήθηκαν με τη χαμηλότερη βαθμολογία όχι επειδή υπήρχε κάποια «προσωπική διαφορά ή εμπάθεια» αλλά γιατί είχαν σε βάρος τους σοβαρές καταγγελίες για αντισυναδελφική συμπεριφορά από τα συνδικαλιστικά σωματεία της περιοχής τους.

Σημειώνουμε ότι κατά πολύ «περίεργο τρόπο» σε διάστημα δέκα ημερών ορίστηκαν 4 δίκες σε βάρος των δύο αιρετών! Συγκεκριμένα:

■ Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015: Εκδικάζεται η αγωγή του Χαράλαμπου Αλεξανδράτου (πρώην διευθυντή Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας) εναντίον του εκπαιδευτικού Γιώργου Χρόνη για συνδικαλιστικό του φυλλάδιο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 (ο κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος αρχικά ζητούσε με την αγωγή του το ποσό των 125.000 € και στη συνέχεια μείωσε το ποσό στα 30.000 €).

■ Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 (ανήμερα της γιορτής του Πολυτεχνείου): Εκδικάζονται οι μηνύσεις των Αταλλιώτου Κυριακής (σχολικής συμβούλου) και Δάτσικα Θεοδοσίου (πρώην διορισμένου μέλους Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γ’ Αθήνας) εναντίον των εκπαιδευτικών Παντελή Βαϊνά και Γιώργου Χρόνη για την αρνητική βαθμολογία στις κρίσεις επιλογής στελεχών εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2011.

■ Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015: Εκδικάζεται (εξ αναβολής) η μήνυση του Χαράλαμπου Αλεξανδράτου εναντίον του εκπαιδευτικού Παντελή Βαϊνά για την αρνητική βαθμολογία στις κρίσεις επιλογής στελεχών εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2011.

Παράλληλα, ξανά με «περίεργο τρόπο» έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο οι διαδικασίες για την παραπομπή των δύο αιρετών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής με το ερώτημα της δυνητικής αργίας (ν. 4325).

Μαζική συμπαράσταση

Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από πολλά εκπαιδευτικά σωματεία (σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων), ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές υπεράσπισης των δύο αιρετών εκπαιδευτικών.

Η Αγγελική Φατούρου, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας, επισημαίνει: «Είναι σαφές λοιπόν σε όλους ότι σε μια περίοδο διαρκούς ποινικοποίησης των αγώνων, σε μια περίοδο που εξαιτίας του απαράδεκτου πειθαρχικού δικαίου έχουμε πολλαπλά κρούσματα άδικων διώξεων συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα, οι μηνύσεις, οι αγωγές και οι διώξεις σε βάρος των αιρετών του κλάδου εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης».

Παράλληλα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω καλεί «την εκπαιδευτική κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των αιρετών Π. Βαϊνά και Γ. Χρόνη, μέχρι την τελική απαλλαγή τους από κάθε δίωξη».

Η Γιώτα Ιωαννίδου και η Κική Γιαννάτου, μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή τους ζητούν «να σταματήσουν τώρα οι μηνύσεις και οι διώξεις», ενώ τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ Γιώργος Γαλάνης και Mιχάλης Μιλτσακάκης ζητούν «να αθωωθούν οι αιρετοί, να κηρυχτούν στάσεις εργασίας τις ημέρες των δικών (12-17 και 23 Νοεμβρίου 2015) και να παραστεί αντιπροσωπεία της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ στο δικαστήριο».

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου