Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε την τοποθέτηση και άλλων SEΑTRAC για παραλίες προσβάσιμες σε όλους

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Ολιστικές παραλίες - προσβάσιμος τουρισμός», ολοκλήρωσε την τοποθέτηση και άλλων SEΑTRAC σε παραλίες
της Αττικής καθώς συνεχίζεται η τοποθέτηση ηλεκτροκίνητων ραμπών κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα προχωρώντας ταυτόχρονα στην τεχνική και λειτουργική αναβάθμισή τους και στην μέγιστη συνεργασία ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού.

Για τη διευκόλυνση των ατόμων με ανάγκες, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους τοποθετήθηκαν διάδρομοι, οι οποίοι οδηγούν στις ράμπες με το ειδικό κάθισμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στους Πολίτες με Αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι.

Η ειδική ράμπα SEATRAC λειτουργεί στις εξής παραλίες:Ραφήνας, Ωρωπού, Αναβύσσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Μαραθώνα., Ψάθα, Σπέτσες και Κύθηρα. Σε διαδικασία τοποθέτησης βρίσκεται η ειδική ράμπα στις παραλίες Πειραιά (Βοτσαλάκια) και Πόρτο Γερμενό.

Το πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC έχει σχεδιαστεί από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί ελληνική καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετοί μηχανισμοί σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται, μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδών.

Η παραπάνω υπηρεσία δεν υπάρχει σε καμιά παραλιακή περιοχή του κόσμου και αφορά όλο τον πληθυσμό, όχι μόνο τα ΑμεΑ , ενώ με τη χρήση της:

Δίνεται η δυνατότητα της προσβασιμότητας στη θάλασσα και τις ακτές στους Πολίτες με Αναπηρία.

Η υποδομή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με επιχειρηματικούς κλάδους στον τομέα του τουρισμού. Ήδη η τοποθέτηση του Seatrac στο Καψάλι Κυθήρων, όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, αναβαθμίζει την περιοχή ενώ ανοίγει το νησί σε νέες τουριστικές αγορές όπως είναι ο τουρισμός ΑμεΑ.

Πρόκειται για δράση υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς καθώς όλοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν τη θάλασσα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η θαλασσοθεραπεία και το κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο και πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης. ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου