Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ν. Φίλης: Άμεση κάλυψη των κενών, αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του Δημόσιου Πανεπιστημίου (video)

«Η παιδεία αποτελεί μέγιστη εθνική και κοινωνική προτεραιότητα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξει επιτέλους
ένας συντεταγμένος διάλογος, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε η η εφαρμογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν να ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά.

Θα προχωρήσει η ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης, αλλά και η ανάδειξη του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών.


«Ούτε βήμα πίσω, δεν θα κάνουμε από τις τομές που έχει ανάγκη η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες». Το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί, θα αποτελέσει μέρος του κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας ενώ τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν γρήγορα όλα τα σχολεία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα σχολεία καθώς δεν είχαν στον προϋπολογισμό ΚΑΜΙΑ πρόσληψη εκπαιδευτικού.

Μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχει αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα σχολεία, με έμφαση τα σχολεία ειδικής αγωγής. Παράλληλα θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός αριθμού μόνιμων διορισμών μέσα στο 2016.

Προσλήψεις αναπληρωτών και εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στην ειδική αγωγή

Παρά τη δημοσιονομική δυσπραγία, η κυβέρνηση για την εκπαιδευτική χρονιά 2015-2016, προχωρά σε προσλήψεις 18.979 αναπληρωτών, έναντι 17.269 πέρυσι, δηλαδή 10% περισσότερες προσλήψεις.

Δεσμεύτηκε επίσης ο υπουργός Παιδείας ότι «κάθε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016, θα έχουν, στο μεγαλύτερο βαθμό, οριστικοποιηθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα χωρίς τα κενά των τελευταίων χρόνων.»

Στόχος της κυβέρνησης είναι η «καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκεςπροωθώντας στην πράξη την εκπαίδευση ίσων ευκαιριών για όλους και όλες».

«Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία ενός τουλάχιστον ειδικού σχολείου ανά διεύθυνση εκπαίδευσης. Έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την ειδική αγωγή είναι η κυβερνητική απόφαση να προσληφθεί φέτος επιπλέον προσωπικό περίπου 1.000 άτομα, για την ειδική εκπαίδευση.»

Σκοπός της κυβέρνησης είναι «η αναβάθμιση του Λυκείου ως αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας» καθώς και η άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων και ηαντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Αποκατάσταση του κύρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σύσταση παρατηρητηρίου φτώχειας στα σχολεία


Αναφορικά με την τεχνική εκπαίδευση θα ξεκινήσει κοινωνική διαβούλευση για την τροποποίηση, όπου είναι αναγκαίο, του Ν. 4186/2013 για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση 4ο σχολικό έτος στα ΕΠΑΛ, προαιρετικό και επιδοτούμενο, για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και επιπλέον θα συγκροτηθεί εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τις μορφές μάθησης που βασίζονται στην εργασία.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την «αποκατάσταση του τραυματισμένου κύρους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις» καθώς και την «ακαδημαϊκή και δημοκρατική επανεκκίνηση των Ιδρυμάτων».

Προανήγγειλε την κατάργηση με ΠΝΠ της αρμοδιότητας των συμβουλίων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να αποκλείουν υποψηφίους πρυτάνεις και κοσμήτορες. Αυτή η αρμοδιότητα αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία και ομάδες αλληλεγγύης, θα συστήσουμεπαρατηρητήριο κατά της παιδικής φτώχειας, ώστε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, όπως τα σχολικά συσσίτια, και να αποτραπούν φαινόμενα ασιτίας μαθητών στην τάξη.

Τέλος θα διατηρηθεί στα πανεπιστήμια το ποσό που διατίθεται για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ θα ζητήσουμε να διαμορφωθούν δομές αλληλεγγύης, για την ανάπτυξη αυτοδιαχειριζόμενων δραστηριοτήτων από τα ιδρύματα, ώστε να εξασφαλίζεται η σίτιση και η στέγαση για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης, είναι για την κυβέρνηση όρκος τιμής απέναντι στα παιδιά μας» είπε κλείνοντας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Διαβάστε στην Αυγή ολόκληρη την ομιλία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου