Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Απεργία 12 Νοεμβρίου: Δυναμική απάντηση στις πιέσεις της εργοδοσίας και τους εκβιασμούς των δανειστών

Οφείλω να παραδεχτώ ότι το κάλεσμα του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για παλλαϊκή συμμετοχή στην αυριανή απεργία ξενίζει πολλούς, κυρίως εκτός κόμματος κατά την προσωπική μου εκτίμηση, προσφέροντας ταυτόχρονα γόνιμο έδαφος για ειρωνικά σχόλια από κάποιους, κακοπροαίρετους θέλω να πιστεύω.

Για τα παραπάνω, κρίνω σκόπιμο να προβώ σε μερικές επισημάνσεις οι οποίες αφορούν καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις και σαφώς δεν διεκδικούν το αλάθητο.

Ειδικότερα:

Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου σ. Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη Κ.Ε. για την αναφορά του στον τρόπο και τη φιλοσοφία λειτουργίας του Κόμματος: «… ένα κόμμα που (…) δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο». Σε αυτή τη βάση και με δεδομένο τον διαχωρισμό Κόμματος και Κυβέρνησης, προφανώς αίρεται το “οξύμωρο” του καλέσματος σε απεργία.

Εύκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η συγκεκριμένη απεργία στρέφεται εναντίον της Κυβέρνησης. Μήπως όμως στην πραγματικότητα στρέφεται εναντίον όλων εκείνων των εξωτερικών μηχανισμών που επιβάλλουν τα συγκεκριμένα μέτρα; Μήπως δύναται να αποτελέσει, προφανώς συνδυαστικά και με άλλες παράλληλες δράσεις, ένα δείγμα γραφής της στάσης της ελληνικής κοινωνίας το οποίο ενδεχομένως ληφθεί υπόψη, δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι βαθμό, από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Νέα Υόρκη (τουλάχιστον);

Ας μην ξεχνάμε και το παρακάτω: Το συγκεκριμένο κάλεσμα είναι ενάντια σε πολιτικές τις οποίες μας επιβάλλουν και σε καμία περίπτωση δεν ενστερνιζόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ και ως Κυβέρνηση, τις οποίες πολιτικές όμως οφείλουμε να ακολουθήσουμε έχοντας πάντα στο μυαλό μας τόσο την κατά το ταχύτερο δυνατό έξοδο από την κρίση όσο και παράλληλες ενέργειες ελάφρυνσης των κοινωνικών βαρών.

Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα σχόλια, αλλά κρίνω άσκοπο το να μακρηγορήσω. Προσωπικά θα απεργήσω, όπως κάνω πάντα σε κάθε κάλεσμα του συνδικαλιστικού μου οργάνου. Θα απεργούσα ακόμα και στην, υποθετική πλέον, περίπτωση που δεν υπήρχε το κάλεσμα από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν στηρίζω την Κυβέρνηση; Το αντίθετο. Με τη στάση μου, με τη στάση όλων μας, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση το λανθασμένο των πρακτικών που μας έχουν επιβάλλει, τονίζουμε την αντίθεση μας στη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, τονίζουμε τη βαθιά μας θέληση για ένα διαφορετικό Αύριο. Και ναι, αν και “οξύμωρο” για κάποιους, πρακτικά στηρίζουμε την Κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες.

Καλό αγώνα!

Kostas Baltzis
από το facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου