Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μια «επένδυση» 150 απολυμένων

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Δεν ήταν τυχαία η στιγμή που η 3Ε επέλεξε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη πως προχωρά σε μια «νέα επένδυση» που «περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών υποδομών της μονάδας και την επέκταση, αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων» της εταιρείας.

Μάλιστα η εταιρεία καυχιέται στην επίσημη ανακοίνωσή της ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης η Ελλάδα θα διαθέτει την 7η μεγαλύτερη μονάδα εντός των 28 χωρών του ομίλου Coca-Cola Hellenic, ισχυροποιώντας τη θέση της και τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγικής υποστήριξης και άλλων χωρών του ομίλου.

Όλα αυτά θα μπορούσαν, όντως, να αποτελούν μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα είδηση μέσα στο ζοφερό οικονομικό περιβάλλον των ημερών μας αν η εντυπωσιακή ανακοίνωση της 3Ε δεν συνέπιπτε χρονικά με την απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο του Βόλου, απολύοντας 150 εργαζόμενους και προκαλώντας μια εργασιακή κατολίσθηση σε μια πλειάδα «εξωτερικών συνεργατών», «περιφερειακών εργολάβων» και απασχολούμενων σε μικροεπιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Η ειδοποίηση της πολυεθνικής (Τετάρτη 11.11.2015) προς τους εργαζόμενους ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου του Βόλου, θάφτηκε επικοινωνιακά από την εντυπωσιακή ανακοίνωση ενός «επενδυτικού προγράμματος», το οποίο ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ.

Πίσω από τις βαρύγδουπες επενδυτικές υποσχέσεις της 3Ε, τα τρία τελευταία χρόνια κρύβονται συστηματικά πάνω από 2.000 απολύσεις εργαζομένων από τα αντίστοιχα λουκέτα στην Κέρκυρα, στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα, τη Ρόδο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Είναι γεγονός πως κάθε κύμα απολύσεων συνοδεύεται και από ανακοινώσεις φιλόδοξων επενδυτικών σχεδιασμών της 3Ε, που τυγχάνουν ιδιαίτερης φιλοξενίας από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά συνήθως μένουν στα χαρτιά μιας και η εταιρεία το μόνο που έχει καταφέρει τα χρόνια της κρίσης είναι να ενισχύει συστηματικά τη γραμμή παραγωγής της στη γειτονική Βουλγαρία.

Έτσι και σήμερα, πίσω από την επικοινωνιακού τύπου «επένδυση» της Coca Cola κρύβονται οι απολύσεις 150 εργαζόμενων με οικογένειες και παιδιά, ανθρώπων που εργάσθηκαν στο εργοστάσιο του Βόλου για 20 και 30 χρόνια.

Απέναντι από τις επικοινωνιακού τύπου «επενδύσεις» βρίσκονται σήμερα αυτοί που αποφάσισαν να μην το βάλουν κάτω και να προχωρήσουν ενωμένοι και να συμπορευτούν στον διετή αγώνα των συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια παλεύουν να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο της Θέρμης μέσω του πανελλαδικού μποϊκοτάζ των προιόντων της 3Ε.

Επίκαιρο όσο ποτέ το κίνημα «Ούτε γουλιά», περιμένει τη συμπαράσταση όλων μας για να σταματήσει ο κύκλος των απολύσεων, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά εργοστάσια, να σταματήσει η «εξαγωγή» των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Βουλγαρία, να πάψουν να τροφοδοτούνται τα ψυγεία και τα ράφια μας με «συμπιεσμένου κόστους» και «υποφορολογημένα» προϊόντα. Ώστε να πέσουν στο κενό οι διαφημιστικές καμπάνιες και οι πληρωμένες «ειδήσεις» που κρύβουν απολύσεις και λουκέτα.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου