Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Το κόκκινο σκαθάρι λίγα μέτρα από το Φοινικόδασος του Βάι

Ανυπεράσπιστο μπροστά στο κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει τα φοινικόδεντρα βρίσκεται το Φοινικόδασος του Βάι στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη.

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, η δημοτική αρχή της Σητείας προσπαθεί να εξολοθρεύσει το έντομο που όμως αποδεικνύεται ανθεκτικό στα βιολογικά φάρμακα και εξακολουθεί να προσβάλλει φοίνικες τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.

“Πρέπει να αλλάξουμε πλεύση”, τονίζει στο cretalive ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα πρέπει να ξεφύγει από το τοπικό επίπεδο και να απασχολήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο για την καταπολέμηση του σκαθαριού, με έμφαση στην προστασία του Φοινικοδάσους του Βάι, μίας περιοχής αναγνωρισμένου κάλλους η οποία συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος τουριστών.

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας, ο δήμαρχος θα εισηγηθεί την εκπόνηση ειδικού σχεδίου, και μάλιστα άμεσα, την τρέχουσα περίοδο οπότε το κόκκινο σκαθάρι βρίσκεται σε “ύφεση”, καθώς είναι εκτός περιόδου αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες δράσεις θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα και να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη τουριστική περίοδο αλλά και για να διασφαλιστεί ότι δε θα επηρεαστεί το Φοινικόδασος του Βάι.

“Ήδη ο τελευταίος φοίνικας που θάψαμε βρισκόταν σε απόσταση 30 μέτρων από το φοινικόδασος. Ποιος μας διασφαλίζει ότι δε θα προσβληθούν και οι φοίνικες στο Βάι;” λέει ο δήμαρχος που ζητάει άμεσες παρεμβάσεις, με τη βοήθεια και την Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία βρίσκεται άλλωστε σε επαφή αλλά και σε κοινή γραμμή για το θέμα.

Διχογνωμία για την αντιμετώπιση του σκαθαριού

Ήδη έχουν καταστραφεί φοινικοειδή σε Σητεία, Παλαίκαστρο και Κουρεμένο, αλλά και λίγα μέτρα από τους Φοίνικες του Θεόφραστου στο Βάι.

Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον τρόπο της αντιμετώπισης. Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, που εμπλέκεται μόνον για την έκταση εντός του δάσους, υποστηρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει ο καθαρισμός με χημικά φάρμακα αφού τα βιολογικά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι υπεύθυνη για το χώρο γύρω από το Φοινικόδασος, αντιτείνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χρήση χημικών.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου