Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινη γραμμή η πρώτη κατοικία @ Η γαλατική αβρότητα και ο γόρδιος δεσμός

Αποφασισμένη να σεβαστεί και τις δύο δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι του ελληνικού λαού και των δανειστών, εμφανίστηκε και χθες η κυβέρνηση στις συνομιλίες που είχε διά του πρωθυπουργού
και των αρμοδίων υπουργών με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τα ανοιχτά θέματα των λεγόμενων προαπαιτουμένων.

Η δέσμευση για τήρηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της συμφωνίας, εν προκειμένω για λύση έως τη Δευτέρα στα "προαπαιτούμενα", συνοδεύτηκε από την αδιαπραγμάτευτη θέση για προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού για όλους όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Αισιόδοξος για συμβιβαστική λύση, που δεν θα προκαλεί προβλήματα κοινωνικής συνοχής, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Η γαλατική αβρότητα και ο γόρδιος δεσμός

Φθάνοντας στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές γίνεται όλο και πιο φανερό πόσο δύσκολο είναι να επιβάλεις τους δικούς σου όρους προκειμένου να υπάρξει πραγματική ασπίδα προστασίας σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος της κρίσης που ξέσπασε το 2010.

Για να μιλάμε με πραγματικούς όρους, το μεγαλύτερο θέμα σ' αυτή τη φάση είναι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση, από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έχει τραβήξει μία κόκκινη γραμμή διαρκείας στο ζήτημα αυτό και έχει κερδίσει υποστηρικτές. Ο Ολάντ και ο Μοσκοβισί είναι σε αυτή τη λογική: ότι πρέπει να μπει ένα όριο που θα συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική συνοχή.

Από την κατανόηση, όμως, μέχρι την επίτευξη του στόχου, αν και μας χωρίζουν λιγότερο από έξι ημέρες, μοιάζει να είναι αιώνας. Και είναι πολλοί ακόμη μέσα στην Ευρώπη που προτάσσουν την αδιαλλαξία στο ζήτημα αυτό ελπίζοντας σε αποτυχία της Ελλάδας.

Πίσω από τη γαλατική αβρότητα του Μοσκοβισί περί "σημαντικής προόδου" και προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης που "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση", κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο. "Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή, πριν από το Eurogroup, γιατί αλλιώς όλα θα είναι πολύ δύσκολα από τη Δευτέρα". Και όντως έτσι είναι, σε σχέση με τη μεγάλη μερίδα των δανειστών, που από τη μια κρατούν το "μαστίγιο" με τις πιέσεις και από την άλλη προσφέρουν το "καρότο" με το χρέος.

Όμως, από την άλλη, υπάρχει και η οπτική γωνία της κοινωνίας, που αντιλαμβάνεται μεν την αναγκαιότητα και τον μονόδρομο της ρύθμισης του χρέους, όμως ταυτόχρονα μπορεί να δεχθεί μία λύση στα κόκκινα δάνεια μόνο αν προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία. Διότι η συζήτηση περί προόδου, σταθεροποίησης και ανάπτυξης, αν ξεσπιτώνεται κόσμος, θα μοιάζει με ανέκδοτο.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι μεγάλη και ο χρόνος είναι λίγος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου