Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Τις απαντήσεις δεν τις περιμένει ο Τσίπρας, αλλά οι πολίτες

Το Σάββατο λοιπόν θα γίνει υπό την επιμέλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, απόντων του Ν. Μιχολιολάκου και του Δ. Κουτσούμπα, που πιστεύει ότι τίποτα δεν λύνεται στον καπιταλισμό.

Τη συνάντηση αυτή έκρινε σκόπιμη και τη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Άλλωστε τα εθνικής σημασίας θέματα, όπως το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η Παιδεία, πάντα μπορούν και πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαβούλευσης, καθώς δεν αφορούν πολιτικές που υποχρεωτικά μεταβάλλονται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Συνήθως οι πρωθυπουργοί αποφεύγουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, εκτός αν πρόκειται για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι οι προσκεκλημένοι δεν θα έχουν σοβαρά περιθώρια διαφωνιών.

Ίσως ο φόβος ότι μια τέτοια συνάντηση αποκαλύπτει αδυναμία ισχύος να εμπόδιζε τέτοιου χαρακτήρα πρωτοβουλίες σε ένα πολιτικό σύστημα που βασιζόταν σε τεχνικές πολώσεις για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ναι μεν υπάρχει αντικείμενο, καθώς η χώρα αγωνίζεται να εξέλθει από τις συμπληγάδες των Μνημονίων και αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση και συνεννόηση, υπάρχει όμως μια κυβέρνηση της Αριστεράς και ένας πρωθυπουργός που δεν φοβάται, διότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όταν πολύ περισσότερο η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απειλητική εσωστρέφεια.

Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αντιληφθούν τον νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε η διακυβέρνηση Τσίπρα, αν, ακόμα χειρότερα, επιμείνουν στις κλασικές και αναχρονιστικές συνταγές της πόλωσης, δεν πρόκειται να βγουν με κανένα κομματικό όφελος το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο. Διότι αν διαφωνήσουν, όπως φυσικά έχουν δικαίωμα, οφείλουν, αν όχι στο τραπέζι του Προέδρου, στη συνέχεια, στη Βουλή και όπου αλλού υπάρχει πολιτικό γεγονός, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών από τη στιγμή που αποφάσισε να υποβάλλει σχέδια και να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

Οποιοσδήποτε λοιπόν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη σημερινή κυβέρνηση ή ακόμα να ενισχύσει τις εκλογικές του δυνάμεις οφείλει να απαντάει όχι στα ερωτήματα του Τσίπρα, αλλά των πολιτών. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν αντικειμενικά ηγεμονικές φιλοδοξίες δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν λέγοντας όχι σε όλα και ναι στο τίποτα.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου