Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Όχι άλλα πρόστιμα σε άνεργους

γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

«Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο χρονικό διάστημα από 2 Ιουλίου 2010 έως και 2 Ιουλίου 2015 για μη καταβολή κομίστρου του ΟΑΣΑ σε άνεργους εγγραμμένους
του ΟΑΕΔ με απόφαση του υπ. Μεταφορών κ. Σπίρτζη» γράφει το δελτίο τύπου του υπουργείου και κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το δίκαιο της απόφασης αυτής.

Τι γίνεται όμως για τις περιπτώσεις των άνεργων και των προστίμων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιβληθεί από τον αντίστοιχο Οργανισμό της Θεσσαλονίκης, ήταν το ερώτημά μου στον συνάδελφο που καλύπτει το ρεπορτάζ στο αρμόδιο υπουργείο.

«Ο ΟΑΣΘ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο» ήταν η αποστομωτική απάντηση, που με προσγείωσε στην ωμή πραγματικότητα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και στις αστικές της συγκοινωνίες, που δεν αναγνωρίζουν κανένα κοινωνικό κριτήριο για τους επιβάτες - πελάτες τους.

Πρόκειται για έναν ιδιωτικό οργανισμό, μονοπώλιο στις μετακινήσεις στην πόλη, που επιδοτείται από το κράτος με διαδοχικές ανανεώσεις της οικονομικής συμφωνίας από το 1957 μέχρι σήμερα και αρνείται πεισματικά να αναλάβει το κόστος μετακίνησης των άνεργων επικαλούμενος οικονομική στενότητα.

Με βάση τα στοιχεία της νέας συμφωνίας, το εγγυημένο επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων του ΟΑΣΘ ανήλθε την περίοδο 2009 - 2014 σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για τα έτη 2015 - 2017 προβλέπεται να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΑΣΘ εξαγγέλλει δωρεάν μετακινήσεις άνεργων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ χωρίς να έχει πράξει το παραμικρό. Και ενώ η συζήτηση ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και διάφορα υπουργεία καλά κρατεί, τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και άνεργοι σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια.

Εδώ και έναν χρόνο μια συλλογικότητα άνεργων της Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη διαγραφή των προστίμων του ΟΑΣΘ για τους πολίτες εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών που διεκδικούν δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους άνεργους, υποστηρίζοντας πως οι ελεύθερες μετακινήσεις στην πόλη δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και δικαίωμά τους.

Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Οργανισμού διακηρύσσει ότι «κάθε άνεργος μπορεί να διαγράψει το πρόστιμό του», γεγονός που καταγγέλλεται ως ψέμα από τους άνεργους, που σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως «μια βόλτα στο Τμήμα Προστίμων του ΟΑΣΘ αρκεί για να επιβεβαιώσει κάθε αμφιβολία», καθώς «εκεί, πέρα από την προκλητική συμπεριφορά των υπαλλήλων, ο άνεργος ενημερώνεται πως όλα αυτά περί διαγραφών είναι φήμες και ανακρίβειες».

Το Δίκτυο Άνεργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά τις διεκδικήσεις του, καλώντας όλους τους άνεργους σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας κάθε 23 του μήνα, στις 12.00, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη και Παπαναστασίου) «για να διαγράψουμε τα πρόστιμά μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο».

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου