Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Πορτογαλία: Αντίο, Πέδρο... δεν θα μας λείψεις

του Αργύρη Παναγόπουλου


Παρελθόν για την Πορτογαλία αποτελούν από την Τρίτη η δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο και η λιτότητα χάρις στη νέα κοινοβουλευτική  πλειοψηφία,

που προχωράει στον σχηματισμό μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα και τη στήριξη του Μπλόκου της Αριστεράς, του Πορτογαλικού Κ.Κ. και των Πράσινων.

«Σήμερα έπεσε ένα ταμπού και γκρεμίστηκε ένας τοίχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης από τη Βουλή με ψήφους 107 "Ναι" και 123 "Όχι", έντεκα μόλις ημέρες μετά τον σχηματισμό της...


Η πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτέλεσε στη πράξη την επιβεβαίωση της συμφωνίας με την Αριστερά για τη διακυβέρνηση της χώρας προσφέροντας και την πρώτη επίσημη παρουσίαση των βασικών μέτρων που θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση, όπως της «στρατηγικής σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών» και της «διαρκούς ενίσχυσης της απασχόλησης και της αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών».


Η «σύγκλιση»των Σοσιαλιστών με την Αριστερά εστιάζεται στην «υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους, την Κοινωνική Ασφάλεια, την Υγεία και την Παιδεία», δηλαδή σε «ένα νέο προοδευτικό μοντέλο με τη συμμετοχή των πολιτών, με στόχο την πολιτική αποκέντρωση και τη διοικητική αυτονομία». Τα τέσσερα κόμματα που θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση δημοσίευσαν χθες στα social media την κοινή διακήρυξή τους.

"Έπεσε ο τοίχος"

«Η χώρα μας θα εγκαταλείψει σήμερα την πολιτική της καταστροφικής λιτότητας και θα ανοίξει μια νέα προοπτική για το μέλλον των ανθρώπων της. Μια προοπτική αξιοπρέπειας, σεβασμού των δικαιωμάτων και δημοκρατικής συμμετοχής» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μπλόκου της Αριστεράς Πέδρο Φελίπε Σοάρες, καθιστώντας σαφές ότι η νέα πλειοψηφία έχει έτοιμο το τετραετές κυβερνητικό πρόγραμμά της.

«H Δεξιά έπεσε από τους εκατομμύρια Πορτογάλους που την ημέρα των εκλογών ψήφισαν εναντίον της λιτότητας. Με την πρόταση μομφής υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού μας, θα αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε τους στρατηγικούς τομείς της χώρας μας» τόνισε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Κ.Κ. Ζοάο Ολιβέιρα, εκτιμώντας πως ο δεξιός συνασπισμός «είναι απομονωμένος και έχει μόλις έναν σύμμαχο, τον δεξιό πρόεδρο της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Πάσος Κοέλιο επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας καθιστώντας τη νέα κυβέρνηση υπεύθυνη... "για την καταστροφή της χώρας, για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης και για την απομόνωσή της στην Ευρώπη"! Δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον δικό του προϋπολογισμό!

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών Αλμπουκέρκε... είδε να έρχεται ένα "αριστερό τέταρτο πακέτο διάσωσης της χώρας"... Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κερδοσκόποι οδηγούσαν σε πτώση το χρηματιστήριο της Λισσαβώνας, με όχημα τις μετοχές των τραπεζών, ενώ άνοδο σημείωναν και τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων εξαιτίας της... "πολιτικής αστάθειας".

Το μεγαλύτερο πορτογαλικό αριστερό συνδικάτο CGTP διοργάνωσε την Τρίτη συγκέντρωση με τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άτομα που απαιτούσαν την αριστερή στροφή της χώρας, ενώ μια μικρή αντισυγκέντρωση ατόμων που μεταφέρθηκαν από άλλες πόλεις στήριζε τη δεξιά κυβέρνηση.

Πηγή: www.avgi.gr
Διαβάστε ακόμη:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου