Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μεξικό: Νόμιμη η χρήση κάνναβης για διασκέδαση

Στο Μεξικό, τη χώρα των καρτέλ ναρκωτικών, μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι
τώρα δεδομένα, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υπό όρους νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών στο Μεξικό.

»Σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή στην πολιτική των αυστηρών ποινικών κυρώσεων της μεξικανικής πολιτείας εδώ και δεκαετίες», ανέφερε στη DW o συνταγματολόγος Σαούλ Λόπεζ Νοριέγκα από το μεξικανικό Ινστιτούτο ITAM. «Μετά τη δικαιοσύνη το λόγο έχει τώρα το κοινοβούλιο», τόνισε.

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε νόμιμα τα αιτήματα τεσσάρων προσφευγόντων που είχαν συστήσει μια ιδιωτική λέσχη παραγωγής και κατανάλωσης μαριχουάνας ονόματι SMART με στόχο την ιδιοχρησία αλλά και την ενημέρωση για τις ευεργετικές συνέπειες της χρήσης μαλακών ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης η χρήση κάνναβης ιδιωτικά, για λόγους διασκέδασης, επιτρέπεται υπό όρους.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η έκταση των συνεπειών της συγκεκριμένης απόφασης αφορά μόνο τους τέσσερις προσφεύγοντες, ενώ για να δημιουργηθεί δεδικασμένο σύμφωνα με το μεξικανικό δίκαιο θα πρέπει να υπάρξει σειρά αντίστοιχων αποφάσεων.

Ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής περί ναρκωτικών;

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο
Οι συνήγοροι των προσφευγόντων βέβαια εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση πέρα από νομική, έχει και πολιτική διάσταση, ανοίγοντας το δρόμο προς την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής περί καθολικής απαγόρευσης των ναρκωτικών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της χρήσης κάνναβης κατά πλειοψηφία (4:1). Μάλιστα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αρτούρο Ζαλζιβάρ έκρινε ότι η a priori απαγόρευση της κάνναβης χωρίς παράλληλη εξέταση των λόγων για τους οποίους γίνεται η χρήση της είναι αντισυνταγματική, διότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας.

Η μεξικανική κυβέρνηση βλέπει πάντως με δισταγμό την απόφαση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένα Νιέτο η κυβέρνηση «σέβεται και αποδέχεται» την απόφαση των δικαστών, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να γίνει ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για τους τρόπους με τους οποίους θα τεθεί στην πράξη ένα νέο πλαίσιο που να επιτρέπει την υπό όρους χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο μεξικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι αυτή η απόφαση αφορά μόλις τέσσερα άτομα καθώς και ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πολιτική πάταξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το υπουργείo Υγείας του Μεξικού βλέπει πιο θετικά την απόφαση και δηλώνει έτοιμο να θέσει νέους κανόνες που θα προασπίζουν όμως την υγεία των μη καπνιστών και των παιδιών.

Πάντως παρά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς υποστηρικτών της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών στο Μεξικό έξω από το δικαστήριο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 77% των Μεξικανών τάσσεται κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιδιωτική χρήση.

Άστριντ Πράνγκε / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου