Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μια ισορροπημένη λύση: Προστασία για μικρά και μεσαία εισοδήματα

Πλήρη ή ενισχυμένη κάλυψη στο 60% των δανειοληπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες προσφέρει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Διαβάστε: Προστασία κύριας κατοικίας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Με τη ρύθμιση απομακρύνεται ο κίνδυνος πλειστηριασμού για οικογενειακά εισοδήματα έως 35.000 και αντικειμενικής αξίας σπιτιού έως 230.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα τυγχάνει πλήρους προστασίας κατοικία αξίας έως 170.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 20.500 ευρώ και παρέχεται δυνατότητα επαναδιακανονισμού του δανείου με βάση την εμπορική (σημερινή) αξία οικίας έως 230.000 ευρώ για οικογένεια με εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Δεν παρέχεται κάλυψη στο 40% των δανείων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.


Εδώ: Κυβέρνηση: «Η ΝΔ διαστρεβλώνει τα δεδομένα της συμφωνίας για την πρώτη κατοικία»

Μια ισορροπημένη λύση

Ποια είναι η ευθύνη μιας κυβέρνησης με κοινωνικές ευαισθησίες και με στόχο να αφήσει το αριστερό χνάρι της στον τόπο, πάντα στο δεδομένο πλαίσιο της εξάρτησης της χώρας από την έξωθεν χρηματοδότηση;

Να υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους, να μην αφήσει να βγει στο σφυρί το "κεραμίδι" του φτωχού, να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί μια στρατιά αστέγων. Και ταυτόχρονα να μην φορτώσει άλλη μια φορά στο σύνολο των πολιτών -όλοι μας δανειζόμαστε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- είτε τις λάθος επιλογές μεμονωμένων νοικοκυριών είτε, πολύ παραπάνω, την ασυλία των καθ' έξιν κακοπληρωτών.

Δεν είναι δουλειά καμιάς κυβέρνησης και πολύ περισσότερο κανενός φορολογούμενου να προστατεύσει το καλοστεκούμενο νοικοκυριό που δεν πληρώνει τα χρέη του, καλυμμένο πίσω από τα πραγματικά θύματα της κρίσης, που μετά βίας επιβιώνουν.

Με αυτό το... προαπαιτούμενο, η λύση που δόθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά από μια ακόμη διαπραγμάτευση - θρίλερ είναι τουλάχιστον ισορροπημένη. Αυτοί που πραγματικά απειλούνται, λόγω κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματός τους, να μείνουν στον δρόμο προστατεύονται. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε την ελάχιστη δόση του δανείου τους, θα βάζει πλάτη το Δημόσιο. Σε μια άλλη χώρα με ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας θα είχε επιδότηση ενοικίου. Στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, στο απόλυτο απυρόβλητο των πλειστηριασμών βρίσκεται το 25% των κατόχων κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Η ομπρέλα προστασίας απλώνεται υπό όρους σε άλλο ένα 35% των δανειοληπτών -με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια-, οι οποίοι αφενός πρέπει να αποδείξουν ότι παλεύουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφετέρου θα διευκολύνονται από την τράπεζα να διαμορφώσουν τη δόση, βάσει και της πραγματικής σημερινής αξίας του σπιτιού τους, η οποία κατά κανόνα είναι χαμηλότερη από την τιμή στην οποία το απέκτησαν. Έτσι ένα μέρος από τα στεγαστικά βάσανα της μεσαίας τάξης επωμίζονται και οι τράπεζες, που αφειδώς και επί χρόνια με το πλούσιο αζημίωτο έδιναν δάνεια.

Όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά όχι αρκετό για να εξυπηρετήσουν τις επιλογές που έκαναν σε καλύτερες εποχές, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή τους στις νέες συνθήκες.

Πηγή: www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου