Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Βιταμίνη C: Ποια τρόφιμα περιέχουν περισσότερη από τα πορτοκάλια

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Μια ανάσα πριν από το βαρύ χειμώνα είναι η ώρα να εντατικοποιήσετε τις προσπάθειές σας για να έχετε τον οργανισμό σας σε φόρμα, έτοιμο να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που θα δεχτεί
και φέτος από ιούς, μικρόβια και βακτήρια.

Η πιο αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στους μικροσκοπικούς αλλά ισχυρούς εχθρούς είναι αναμφίβολα η βιταμίνη C, αποθέματα της οποίας όμως θα πρέπει να φροντίσετε από τώρα να στοκάρετε, για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες κάποιος βλαβερός μικροοργανισμός να σας ρίξει στο κρεβάτι τους επόμενους μήνες.

Θα γνωρίζετε πιθανότατα ότι ο οργανισμός από μόνος του δεν παράγει βιταμίνη C και, επομένως, θα πρέπει να τη λαμβάνετε μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Είναι μύθος όμως ότι για να δημιουργήσετε αποθέματα, αρκεί να πίνετε ένα χυμό πορτοκαλιού καθημερινά. Τα πορτοκάλια δεν αποτελούν την πιο πλούσια πηγή βιταμίνης C. Κάποια άλλα τρόφιμα περιέχουν πολύ περισσότερο ασκορβικό οξύ (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της βιταμίνης C), όπως η ατσερόλα, το κάμου κάμου, το γκότζι και το φραγκοστάφυλο.

Είτε καταναλωθούν φρέσκα είτε σε κάψουλες, τα τρόφιμα αυτά αναπληρώνουν τα αποθέματα του οργανισμού σε βιταμίνη C και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δρουν όμως και σε άλλα σημαντικά μέτωπα, καθώς η βιταμίνη C πέρα από ασπίδα απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, έχει την ικανότητα να καταπολεμά την αναιμία, διεγείροντας την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων και ευνοώντας την απορρόφηση του σιδήρου. Κρατάει επίσης μακριά τις καρδιαγγειακές παθήσεις ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από τις αλλεργίες και διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα της γλυκαιμίας.

Ατσερόλα, η αντιαναιμική

Τι είναι: Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από τη Βραζιλία και αποτελεί ουσιαστικά τον καρπό του θαμνώδους δέντρου Malpighia glabra. Η ατσερόλα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, μοιάζει με το κεράσι και κρύβει μέσα της υπόξινους σπόρους.


Πόση βιταμίνη C περιέχει: Τα 100 γραμμάρια φρούτου περιέχουν 1.600mg βιταμίνης C, δηλαδή 30 φορές περισσότερη ποσότητα από τα πορτοκάλια.

Γιατί να την επιλέξετε: Εκτός από το ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα και κατά της αναιμίας. Η υψηλή περιεκτικότητα της ατσερόλας σε ασκορβικό οξύ, αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει αιμοσφαιρίνη και να απορροφάει το σίδηρο που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Η ατσερόλα περιέχει ακόμα βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη και έχει την ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή του ενδογενούς κολλαγόνου, ενισχύοντας έτσι τη σφριγηλότητα του δέρματος, προστατεύοντας την υγεία των αρθρώσεων και επιταχύνοντας την επούλωση των πληγών.

Πώς να τη λαμβάνετε: Υπολογίστε ότι χρειάζεστε περίπου 5mg για κάθε κιλό του βάρους σας. Συστήνεται να τη λαμβάνετε σε χρονική απόσταση από τα κύρια γεύματα, 2 φορές την ημέρα.

Πού θα τη βρείτε: Κυκλοφορεί σε κάψουλες, σκόνη ή συμπυκνωμένο χυμό σε καταστήματα με βότανα ή super foods.

Κάμου κάμου, το αντιϋπερτασικό

Τι είναι: Είναι ένα είδος μούρου που καλλιεργείται στις χώρες του Αμαζονίου και κυρίως στο Περού. Είναι μικρό σε μέγεθος, έχει κοκκινο-μόβ χρώμα και η γεύση του είναι υπόξινη, ακριβώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.

Πόση βιταμίνη C περιέχει: Τα 100 γραμμάρια φρούτου
περιέχουν 2.000mg βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα 40-50 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με όση περιέχουν τα πορτοκάλια.

Γιατί να το επιλέξετε: Το κάμου κάμου περιέχει τόση βιταμίνη C που, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδείς ουσίες, καταφέρνει να αυξάνει τη διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παρέχοντας έτσι μία φυσική ασπίδα στους υπερτασικούς. Το κάμου κάμου περιέχει ακόμα β-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, που το καθιστούν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και αντιγηραντικό σύμμαχο.

Πώς να το λαμβάνετε: Χρειάζεστε 400 mg την ημέρα, τα οποία συστήνεται να λαμβάνονται μαζί με το κύριο γεύμα, προς αποφυγήν πρόκλησης καούρας λόγω της οξύτητάς τους.

Πού θα το βρείτε: Διατίθεται σε κάψουλες ή σκόνη σε καταστήματα με βότανα, φυτικά προϊόντα ή super foods.

Γκότζι, το αντιδιαβητικό

Τι είναι:
Το γκότζι είναι ένα μούρο με γλυκόξινη γεύση, που καλλιεργείται στην Κίνα και έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται «μούρο της ευτυχίας». Έχει μακρύ σχήμα και πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.


Πόση βιταμίνη C περιέχει: Τα 100 γραμμάρια γκότζι περιέχουν 180 mg βιταμίνης C, τρεις φορές δηλαδή περισσότερο από ό,τι ένα μέτριο πορτοκάλι.

Γιατί να το επιλέξετε: Πέρα από τη γνωστή αντιοξειδωτική δράση της, η βιταμίνη C του γκότζι είναι πολύτιμη, επειδή μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την υπεργλυκαιμία αναστέλλοντας την απορρόφηση των σακχάρων που απειλούν την υγεία των διαβητικών. Το γκότζι περιέχει ακόμα 18 πολύτιμα αμινοξέα, μεταξύ των οποίων λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που το καθιστούν φυσική ασπίδα για την υγεία της όρασης, ενώ διακρίνεται και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Πώς να το λαμβάνετε: Αρκούν δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα μούρα την ημέρα (5-10 γραμμάρια), τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στα φαγητά σας ή να τα καταναλώσετε σκέτα.

Πού θα το βρείτε: Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή super foods, με τη μορφή αποξηραμένου φρούτου.

Φραγκοστάφυλο, το αντιαλλεργικό

Τι είναι: Είναι ένα μούρο κόκκινου ή μαύρου χρώματος, που καλλιεργείται στις χώρες της Μεσογείου και φυσικά και στην Ελλάδα.

Πόση βιταμίνη C περιέχει: Τα 100 γραμμάρια φραγκοστάφυλου περιέχουν περίπου 200 mg βιταμίνης C, σε αντίθεση με τα μόλις 50 mg που περιέχει ένα μέτριο πορτοκάλι.

Γιατί να το επιλέξετε:
Το φραγκοστάφυλο μιμείται τη δράση της κορτιζόνης: χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αποδεικνύεται ένα εξαιρετικό φυσικό αντισταμινικό. Καταπραΰνει συμπτώματα χρόνιου βήχα αλλά και το αλλεργικό άσθμα, μειώνοντας τη φλεγμονή των πνευμόνων και διευκολύνοντας την αναπνοή των ασθενών. Περιέχει ακόμα βιταμίνες της ομάδας B, P, Ε, προβιταμίνη Α, κάλιο και σίδηρο, καθώς και φυτικές ίνες, που είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, βοηθώντας όσους ακολουθούν διατροφή για αδυνάτισμα.

Πώς να το λαμβάνετε: Μπορείτε να προσθέτετε μία κάψουλα από έλαιο φραγκοστάφυλου στα φαγητά σας. Φυσικά, μπορείτε να το καταναλώνετε και φρέσκο ως ενδιάμεσο κολατσιό.

Πού θα το βρείτε: Πωλείται φρέσκο στις λαϊκές, τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Κυκλοφορεί όμως και σε μπουκαλάκια με κάψουλες, που περιέχουν το αποσταγμένο έλαιο από τους σπόρους του φρούτου. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βότανα, φυτικά προϊόντα ή super foods.

Προσοχή στις δόσεις και τις αλληλεπιδράσεις

◗ Η υπερβολική δόση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου και να ευνοήσει το σχηματισμό λίθων.

◗ Αποφύγετε να λαμβάνετε περίσσια δόση βιταμίνης C, όταν ακολουθείτε φυτοθεραπευτική αγωγή με βάση το δεντρολίβανο, το κούμαρο και τον αρκτοστάφυλο (που έχουν αντιμικροβιακή δράση για τις ουροδόχους οδούς), επειδή μπορεί να εμποδίσει τη θεραπευτική δράση τους.

◗ Αποφύγετε το γκότζι αν έχετε δυσανεξία στις σολανίδες, κατηγορία τροφίμων στην οποία ανήκουν και οι πατάτες, οι ντομάτες και οι πιπεριές, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

◗ Μεγάλη προσοχή σε περίπτωση που ακολουθείτε αγωγή με αντιθρομβωτικά, αντιϋπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα. Πριν λάβετε βιταμίνη C, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου