Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του Υμηττού, την Τετάρτη 9 & το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

Η «Εναλλακτική Δράση» με τη στήριξη των Εθελοντών Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού (ΕΔΝΥ) και της συλλογικότητας «Βλαστός» με αφορμή την 21η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που γίνεται στο Παρίσι από 30 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου, οργανώνει:

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του Βλαστού Καλλιπόλεως 33, στο Ελληνικό και το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί, πεζοπορία στο Λυκόρεμα του Υμηττού, στη Βούλα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κάλεσμα:



Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Οι λαοί παρακολουθούμε με αγωνία κάθε χρόνο τις αποφάσεις αυτών των συνδιασκέψεων προσδοκώντας να ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν τις εκπομπές των ρύπων και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δυστυχώς όμως και στις 20 προηγούμενες συνδιασκέψεις, εκτός από αυτήν του Κυότο, δεν ελήφθησαν ουσιαστικές αποφάσεις. Αντίθετα έγινε φανερό στον κάθε πολίτη ότι τα οργανωμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα επιβάλλονται και υπερισχύουν ακόμα και από την ανάγκη για επιβίωση του πλανήτη βάζοντας τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Η αδυναμία λήψης αποφάσεων ενθαρρύνει καταστροφικές παρεμβάσεις πολυεθνικών εταιρειών στο φυσικό περιβάλλον (αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων για δημιουργία εκτεταμένων καλλιεργειών για παραγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ή αγροκαυσίμων, τεράστιες εξορυκτικές δραστηριότητες, υπεράντληση υδάτινων πόρων, καταπατήσεις δασών κ.α) οι οποίες κάνουν διαρκώς απειλητικότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής: Οι λαοί με κινητοποιήσεις και δράσεις αυτές τις ημέρες σε όλο τον κόσμο απαιτούν από τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στην 21η COP στο Παρίσι να αψηφίσουν, έστω και για μία φορά, τις πιέσεις των οργανωμένων συμφερόντων και να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν το μέλλον του πλανήτη.

Η Εναλλακτική Δράση πιστεύοντας στην αρχή “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά” οργανώνει δραστηριότητες με τη στήριξη των Εθελοντών Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού (ΕΔΝΥ) και της συλλογικότητας “Βλαστός” για την προστασία του Υμηττού,. Ενός πολύ σημαντικού οικοσυστήματος για την Αττική, το οποίο εδώ και δεκαετίες καταπατούν συστηματικά ιδιώτες, κρατικοί φορείς, εκκλησία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το δημόσιο δασικό χαρακτήρα του και να μετατραπεί σε οικόπεδο για ανοικοδόμηση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου. Οι καταπατητές μάλιστα και τα οργανωμένα συμφέροντα έφθασαν σε τέτοιο σημείο θράσους, ώστε διεκδικούν και την κατάργηση του νόμου (Προεδρικό Διάταγμα, ΦΕΚ 187Δ, 16-7-2011) που βάζει στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του Υμηττού.

Εμείς δηλώνουμε ότι όχι μόνο δε δεχόμαστε την κατάργηση του υπάρχοντος Νόμου προστασίας του βουνού, αλλά θα αγωνισθούμε για την επέκτασή του Νόμου και σε άλλες ζώνες του Υμηττού. Γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και η φύση είναι πάνω από τα κέρδη.

Και καλούμε τους συμπολίτες μας στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για την προστασία του Υμηττού με αφορμή την 21η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα:
  • Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 7.00μμ ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του Βλαστού Καλλιπόλεως 33, κοντά στο σταθμό Μετρό Ελληνικού, δεύτερη κάθετος δεξιά ανεβαίνοντας την Ιασονίδου.
  • Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 11.00 το πρωί, πεζοπορία στο Λυκόρεμα του Υμηττού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου