Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος - Βόμβα κατά της φοροδιαφυγής & βαριά ονόματα

Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην έχει... ορκιστεί, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, ότι "θα πατάξωμεν τη φοροδιαφυγή".

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος καμία δεν θέλησε -ή δεν μπόρεσε- να τηρήσει τον όρκο της. Σίγουρα δεν το θέλησαν οι αμέσως προηγούμενες, που επί τρία χρόνια έκαναν βόλτες το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ.

Για την τωρινή έχουμε ισχυρές ενδείξεις -και δη στις πρώτες εκατό μέρες της θητείας της- ότι το θέλει.



Πρώτον, ανταποκρίθηκε σε μια προσφορά που υπήρχε επί τρία ολόκληρα χρόνια στο τραπέζι να πάρει από το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ακόμη μία λίστα -θα τη λέμε "λίστα Μπόργιανς" για συντομία- με πάνω από 10.000 λογαριασμούς Ελλήνων στην ελβετική τράπεζα UBS.

Δεύτερον, δεν... αποθάρρυνε τους οικονομικούς εισαγγελείς να κάνουν έφοδο στην αντιπροσωπεία της τράπεζας στην Αθήνα για να μαζέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία - καθώς εννοείται ότι καταθέτης δεν σημαίνει υποχρεωτικά φοροφυγάς.

Και τρίτον, κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία που λύνει τα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων. Επιτρέπει ουσιαστικά τη χρήση των στοιχείων από τις κάθε είδους λίστες, ώστε να μην μπορούν να επικαλεστούν οι μελλοντικοί κατηγορούμενοι φοροφυγάδες πως διώκονται βάσει στοιχείων τα οποία αποτελούν προϊόν "εγκλήματος". Σαν να λέει, δηλαδή, ο δολοφόνος ότι δεν είναι δυνατόν να καταδικαστεί επειδή οι διωκτικές αρχές απέκτησαν παράνομα το μείζον αποδεικτικό στοιχείο, το όπλο του εγκλήματος.

Για την ώρα, η κυβέρνηση κάνει τα αυτονόητα - αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενες. Χωρίς να ανακαλύπτει εκ νέου την πυρίτιδα, αλλά ακολουθώντας τις καλές πρακτικές των άλλων. Για παράδειγμα των Γερμανών, που και λίστες -προϊόν κλοπής- αγόρασαν, τουλάχιστον 11, και τη χρήση τους νομιμοποίησαν -μέσω μιας σολομώντειας απόφασης του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου- και κυρίως λεφτά μάζεψαν. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγόρασαν την πρώτη λίστα -από κάποιον υπάλληλο μιας τράπεζας του Λιχτενστάιν- το 2006. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έβγαλαν στη σέντρα υπό τα φώτα της δημοσιότητας έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες της λίστας, τον τότε πρόεδρο των γερμανικών ταχυδρομείων Κλάους Τσουμβίνκελ, τον τάραξαν στα πρόστιμα και τον έστειλαν φυλακή, ενώ παράλληλα έστειλαν ισχυρό μήνυμα στους... ομολόγους του ότι καλά θα κάνουν να αυτοκαταγγελθούν και να περάσουν από το ταμείο.

Η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα κριθεί από το αν θα κάνει κι αυτό το τελευταίο βήμα: Αν θα φέρει τα λεφτά στο ταμείο.

Βόμβα κατά της φοροδιαφυγής: Χιλιάδες νέες συναλλαγές από την λίστα Λαγκάρντ στον εισαγγελέα (video)

Στικάκι το οποίο περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές Ελλήνων πολιτών βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και του αρμόδιου εισαγγελέα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή και τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι την εν λόγω λίστα παρέδωσε στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που έφερε στο φως την περίφημη πλέον λίστα Λαγκάρντ, σε συνάντηση που είχαν στο εξωτερικό.

"Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συνεχιστούν.

Βαριά ονόματα, νέα στοιχεία από τη λίστα Μπόργιανς


Ρεπορτάζ: Νίκος Παπαδημητρίου

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε πως πρότυπό του στην επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής «είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία, όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής», ίσως ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβανόταν λίγες ημέρες πριν στην Αθήνα, και μάλιστα στην αντιπροσωπεία μιας ελβετικής τράπεζας, της UBS.

Είναι γεγονός πως, απ' όσο μπορεί να θυμηθεί κανείς, ουδέποτε στο παρελθόν σε αυτή τη χώρα έχει ελεγχθεί τράπεζα για φορολογική υπόθεση.

«Το πουλόβερ ξηλώνεται». Αυτό ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου που παρακολουθεί από απόσταση - δεδομένου ότι την υπόθεση χειρίζονται, χωρίς κυβερνητική ανάμειξη, οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Ιωάννης Δραγάτσης.

Από την πρώτη στιγμή, ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός και η λίστα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τη λίστα δεν έχει στα χέρια της ούτε καν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς αυτή η κυβέρνηση σέβεται, και το αποδεικνύει, τους διακριτούς ρόλους και η Δικαιοσύνη αφήνεται ελεύθερη χωρίς παρεμβάσεις.

Τα πρώτα ονόματα της λίστας


Από τους 10.000 και πλέον ελληνικούς λογαριασμούς έχουν ταυτοποιηθεί οι πρώτοι εκατοντάδες καταθέτες και από αξιόπιστες πηγές ακούγονται «βαριά» συστημικά ονόματα από τον χώρο της οικονομίας, αλλά και όχι μόνον.

Η διαλεύκανση της λίστας Μπόργιανς (από το όνομα του ανθρώπου που την έβαλε στο «χέρι», του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς) θα βοηθήσει στις περαιτέρω αποκαλύψεις και από άλλους «αμαρτωλούς» χώρους, π.χ. αυτόν των εξοπλισμών, καθώς ακούγεται ότι στη λίστα φιγουράρει όνομα που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο.

«Το πουλόβερ ξηλώνεται» και, όπως πληροφορούμαστε, μαζί με τη UBS εμπλέκεται συγκεκριμένο υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας, που διευκόλυνε, παραινούσε στο να κατευθυνθούν Έλληνες πελάτες στη UBS (χωρίς να σημαίνει ότι οι καταθέσεις τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν).

Άμεσα εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει να δίνουν κρίσιμα στοιχεία στις αρχές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με τρόπο αθόρυβο, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό, οι τρεις εισαγγελείς διενεργούν τις τελευταίες δέκα ημέρες εφόδους σε σπίτια μεσαζόντων (μεταξύ τράπεζας και πελατών), από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά στοιχεία τόσο στην επιχείρηση ταυτοποίησης καταθετών όσο όμως και για την εμπλοκή άλλων τραπεζών.

Χαρακτηριστικό της μεθοδικότητας των αρχών είναι ότι θα επιχειρήσουν τη διασταύρωση και από την... ανάποδη: οι εισαγγελείς ζητούν, όπως ακούγεται, όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό από τώρα και σε βάθος εικοσαετίας προς τα πίσω. Από τα εμβάσματα θα επιχειρηθεί, έτσι, να βρεθούν συνάφειες με την κίνηση λογαριασμών της UBS αλλά και άλλων τραπεζών.

Όλα ξεκίνησαν, ασφαλώς, από την επίσκεψη στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία κλιμακίου με επικεφαλής τον γ.γ. κατά της διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη. Ενώ δηλωτικό τού τι έχει αλλάξει επί ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ παρέμενε σε κλειδωμένα συρτάρια περί τα τρία έτη, για να παραδοθεί με χαρακτηριστική καθυστέρηση στη συνέχεια στο ΣΔΟΕ. Σήμερα, αντιθέτως, δεν πέρασαν ούτε τρεις εβδομάδες και ήδη τα πρώτα ονόματα είναι στη διάθεση των αρχών προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν τα ποσά μπορούν να δικαιολογηθούν ή όχι.

Τώρα που "λύθηκαν" τα χέρια της Δικαιοσύνης, διά της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου (βλέπε σελίδα 12) και μετά τη διασταύρωση, έπεται το στάδιο της κλήτευσης των καταθετών, ενώ αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για αυτοκαταγγελία - ειλικρινή εθελοντική παραδοχή των ποσών, κατά το πρότυπο χωρών στο εξωτερικό (π.χ., στη Γερμανία). Εδώ, το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου