Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Συνεχίζεται η αστυνομική ατιμωρησία - αθώοι οι «δελτάδες» για την επίθεση στο «Δίκτυο»


Το «τεκμήριο» του... συνετού αστυνομικού υπερίσχυσε μαρτυριών αυτοπτών και φωτογραφιών, καθώς η εισαγγελέας θεώρησε ότι ο «μέσος» αστυνομικός δεν προβαίνει σε
αξιόποινες πράξεις.

Οι κατηγορούμενοι της ομάδας Δέλτα αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών για όσα έγιναν στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στην σε δεύτερο βαθμό δίκη που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνεται, στις 5.5.2010, μετά το τέλος της μεγάλης αντιμνημονιακής διαδήλωσης και της τραγωδίας στην τράπεζα Marfin, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα εισέβαλαν χωρίς αφορμή, και βεβαίως χωρίς ένταλμα, στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, βιαιοπραγώντας, καταστρέφοντας και τραυματίζοντας παρευρισκόμενους, κάποιους από τους οποίους σοβαρά.


«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την απόφαση και το σκεπτικό της, καθώς και το μήνυμα που εκπέμπει αυτή.

Αν σε μια τόσο κραυγαλέα υπόθεση (όπου υπήρχε πληθώρα φωτογραφικών τεκμηρίων, αυτόπτες μάρτυρες, οι παθόντες αποφάσισαν να ασκήσουν μήνυση, οι αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα ταυτοποιήθηκαν, η μήνυση οδηγήθηκε στο ακροατήριο και δεν αρχειοθετήθηκε - μια σειρά δηλαδή προϋποθέσεων που σπάνια συντρέχουν σωρευτικά σε υποθέσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας) οι κατηγορούμενοι δεν καταδικάστηκαν για το παραμικρό, το μήνυμα είναι απειλητικό.

Τόσο προς τους εκάστοτε παθόντες ότι δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους, αλλά και προς τους αστυνομικούς ότι δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ.

Η δικαστική απόφαση δεν αποτελεί απλώς πράσινο φως για την αστυνομική αυθαιρεσία και ασυδοσία, αλλά και σοβαρό πλήγμα στο κράτος δικαίου, καταρρακώνει το αίσθημα των πολιτών ότι υπάρχουν συντεταγμένα όργανα και θεσμοί της πολιτείας που αποδίδουν δικαιοσύνη - και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ιδιαίτερη ανησυχία, στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας η οποία υποστήριξε ότι ο μέσος συνετός αστυνομικός δεν προβαίνει σε αξιόποινες πράξεις, και άρα δεν μπορεί οι κατηγορούμενοι να διέπραξαν αυτά για τα οποία κατηγορούνται. Με άλλα, λόγια οδηγήθηκε σε «ασφαλή» δικαστική εκτίμηση (με την οποία συμφώνησε εν συνεχεία το δικαστήριο) με μόνο κριτήριο την ιδιότητα των κατηγορουμένων.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή του: η πρακτική της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών που παραβιάζουν βάναυσα συνταγματικά δικαιώματα, τρομοκρατούν, τραυματίζουν διαδηλωτές και αγωνιστές είναι απολύτως καταδικαστέα και επικίνδυνη για τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου