Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Είναι γελασμένοι, αλλά και αδιόρθωτοι @ Κυβέρνηση: Η ανεύθυνη αντιπολίτευση έθεσε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση

Αποχώρησαν εν χορώ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από τη Βουλή, από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης.

Πίσω από τον φιλόδοξο τίτλο "παράλληλο πρόγραμμα" κρύβεται ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η αλλαγή επί τα βελτίω, η ανατροπή, η άρση αδικιών πέντε χρόνων μνημονιακής διακυβέρνησης.

Είναι αυτό που λέμε νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο όμως, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει συνήθως, έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Αντιμετωπίζονται επίσης με το νομοσχέδιο ζητήματα που αφορούν προθεσμίες, κάτι ιδιαίτερα συχνό σε νομοσχέδια που ψηφίζονται στο τέλος της χρονιάς.

Δεν θα περίμενε κανείς από τη Ν.Δ. ή το Ποτάμι να ψηφίσουν την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων, ώστε να μην σέρνονται μαθητές στα δικαστήρια. Είναι κατανοητό να μην θέλουν να ενισχύσουν την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ.

Όμως, το νομοσχέδιο, εκτός από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του παράλληλου -αριστερού- προγράμματος, περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να ψηφιστούν ομοφώνως. Περιέχει επίσης κρίσιμες και επείγουσες ρυθμίσεις για το προσφυγικό. Δεν τους καίγεται καρφί.

Μπορεί να τους ενόχλησε ο χαρακτηρισμός "παράλληλο πρόγραμμα", με την έννοια ότι αυτοί, κοτζάμ τρόικα εσωτερικού, θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε ένα λάθος, σε ένα έγκλημα καθοσιώσεως: Να αλλάξει έστω και μισός μνημονιακός νόμος και κανόνας. Να αρχίσει το ξήλωμα του καθεστώτος που έχει επιβληθεί στη χώρα και έχει διαποτίσει τα πάντα.

Θεωρούν επίσης ότι έτσι αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση, για την οποία έχουν από την επομένη των εκλογών ανακοινώσει ότι θα πέσει για να προχωρήσει ο σχεδιασμός των ιδίων και των πολιτικών φίλων τους εκτός Ελλάδος.

Είναι γελασμένοι και, επιπλέον, αδιόρθωτοι.


Μία-μία οι απαντήσεις του Μαξίμου για το παράλληλο πρόγραμμα - «προσχηματική» η αντίδραση

«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους», διευκρινίζει το Μαξίμου, απαντώντας αναλυτικά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Το βράδυ της Πέμπτης και μετά το μπαράζ επικρίσεων από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «απόσυρση» του σχετικού νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε αναλυτικές απαντήσεις για την την μεταφορά της συζήτησης στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Όπως τονίζεται «το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση» και προστίθεται ότι «η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν». Αναλυτικά οι απαντήσεις του Μαξίμου:

Για την διαδικασία του κατεπείγοντος,
τονίζεται ότι επιλέχθηκε επειδή το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.

Για την έλλειψη κοστολόγησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνεται ότι δεν είναι βάσιμη η αιτίαση από τα τρία κόμματα που αποχώρησαν από την συζήτηση. «Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους)», όπως επισημαίνεται.

Για το κόστος του νομοσχεδίου σημειώνεται ότι «σε κάθε περίπτωση ... είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκατ. ευρώ, με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων».

Όσον αφορά την αποχώρηση Νέας Δημοκρατίας, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού από τη συζήτηση στη Βουλή, το Μαξίμου τονίζει ότι «η αντίδραση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις».

Για την στάση που κράτησαν οι θεσμοί σχετικά με το νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Η απόσυρση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα" αποδυκνύει, για ακόμα μια φορά, ότι όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας την μετάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Για «διαφημιστική απάτη» που έλαβε τέλος κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας την μετάθεση του νομοσχεδίου.

Επίθεση εξαπέλυσε με ανακοίνωση του το Ποτάμι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέσυρε το νομοσχέδιο «επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές», προσθέτοντας πως «άλλη μια "σκληρή διαπραγμάτευση" έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι "εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν"»

Την εκτίμηση του ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης αποσύρθηκε καθώς θεωρήθηκε «μονομερής ενέργεια» διατυπώνει η Ένωση Κεντρώων, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έκανε «ατάκτως πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου