Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η συμφωνία για το «κόκκινα δάνεια», ενώ «μύριζε μπαρούτι»...

του Προκόπη Αγγελόπουλου

Οι πιέσεις των δανειστών να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ακόμη και στεγαστικών δανείων σε ξένα funds παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις
διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24ώρων.

Τελικά, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, βγήκε λευκός καπνός, με την κυβέρνηση να πετυχαίνει το σχετικό νομοσχέδιο να περιορίζεται μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά, θέση στην οποία είχε αρχικά θέσει ως «κόκκινη γραμμή», το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας.

Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, μακριά από τα χέρια των ξένων κερδοσκοπικών οίκων θα μείνουν στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που θα διατυπωθεί ρητά και στο νομοσχέδιο, με πρόβλεψη το καθεστώς γι αυτά τα δάνεια να αποσαφηνίζεται, μέσα σε επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης και, σίγουρα, μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτό που είναι, ωστόσο, οριστικό είναι ότι θα απαγορεύεται, σε κάθε περίπτωση, η πώληση δανείων ενήμερων δανειοληπτών.

Στα θετικά της συμφωνίας και η πρόβλεψη οι εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά δανείων να έχουν υποχρεωτικά έδρα εντός της Ε.Ε., οπότε και θα υπόκεινται στο ευρωπαϊκό αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που έχουν οι συστημικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι, τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας 30 κέντρων ενημέρωσης δανειοληπτών ενώ άμεσα θα καθοριστεί και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, θεσμοί τους οποίους είχε προαναγγείλει, μετά τις εκλογές, ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου