Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

«Σοκ» στη Γαλλία: Η ακροδεξιά νικήτρια, Ρεπουμπλικάνοι και Σοσιαλιστές ακολουθούν

Με τη λέξη σοκ περιγράφει σήμερα ο γαλλικός τύπος, τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες
της Γαλλίας, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τα exit polls της Κυριακής, το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο με 30,8% των ψήφω. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί, με 27,2%, ενώ τρίτοι ακολουθούν οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ με 22,7%.

Στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία, όπου ήταν υποψήφια η Μαρίν Λεπέν και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, όπου ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου η ανιψιά της Μάριον Mαρεσάλ -Λεπέν το ακροδεξιό κόμμα καταγράφει τη μεγαλύτερη νίκη του.

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που υποδεχόμαστε με ταπεινότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν, απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο Πα-ντε-Καλαί.

Καμία «συνένωση» με τις εκλογικές λίστες της αριστεράς και καμία υποχώρηση ήταν το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί, ενόψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου.

Συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς στον δεύτερο γύρο ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, με τους Σοσιαλιστές να προσδοκούν καλύτερο αποτέλεσμα με τη στήριξη ψηφοφόρων των Πράσινων και άλλων αριστερών δυνάμεων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d” Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «ρεμπουμπλικανικού φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου