Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μονταζιέρα και με τους φόρους

γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος *

Τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως λόγω της ψήφισης του Προϋπολογισμού, παρατηρείται μια αναζωπύρωση της κινδυνολογίας περί «φοροκαταιγίδας» που συγκεκριμένα
ΜΜΕ εξαπολύουν.

Έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο πλέον να «μπαίνουν νέοι φόροι» όπως η φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων ή οι «απαράδεκτα υψηλές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας», να χάνονται οι ρυθμίσεις από την πρώτη ημέρα δημιουργίας καινούργιων ληξιπρόθεσμων κ.ο.κ.

Κάποιες φορές μάλιστα η εκστρατεία αυτή γίνεται απροκάλυπτα με μεθόδους μονταζιέρας.

Πρόσφατο κρούσμα η διαστρέβλωση αποσπάσματος της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Η «είδηση» ήταν ότι εξαγγέλθηκε αναδρομική αύξηση του φόρου εισοδήματος του 2015. Βέβαια, τίποτα τέτοιο δεν ισχύει. Ας το πάρουμε από την αρχή.

Ο υπουργός δεν μίλησε σε γενικό ακροατήριο. Απευθύνθηκε σε επιστήμονες οικονομολόγους, επαγγελματίες στον κλάδο τους, και σε προσκεκλημένους από άλλους φορείς της οικονομικής ζωής του τόπου. Χρησιμοποίησε γλώσσα που γίνεται αντιληπτή σε αυτούς που μετέχουν σε τέτοιο ακροατήριο για τα ζητήματα που τους αφορούν ως επαγγελματίες.

Όταν λοιπόν λέει λίγες αλλαγές (στα εισοδήματα του 2015) γιατί θέλουμε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι φορολογικές δηλώσεις, μιλάει, και καταλαβαίνουμε ότι μιλάει, για αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν τη σχετική δυσκολία συμπλήρωσης μιας φορολογικής δήλωσης ή να επιμηκύνουν τον χρόνο υποβολής της. Όχι για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φόρων ή στην κλίμακα ή τους συντελεστές της κλίμακας, οι οποίες, στο κάτω κάτω, δεν αυξάνουν τη δυσκολία της συμπλήρωσης.

Εννοεί αλλαγές στο πώς, ποιες και πόσες αποδείξεις θα χρησιμοποιήσουμε, στο μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν δήλωση φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί, διευθετήσεις για το ποια άτομα μπορούν να κάνουν από κοινού δήλωση, διευθετήσεις για να μπορέσει το σύστημα να αντέξει και τις δηλώσεις του περιουσιολογίου που θα υποβάλλονται παράλληλα κ.ά.

Αυτά λοιπόν τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, έγκαιρα, ώστε να αρχίσουν νωρίς οι φορολογικές δηλώσεις, για να τελειώσουν και νωρίς. Για να επιμεριστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη σωστά μέσα στο 2016, να μην πέσουν όλες μαζί, όπως έγινε το 2015, και, παράλληλα, πολλοί από το ακροατήριο της Ημερίδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές.

Πού βρήκαν οι «έγκυροι» αναλυτές και οι «έγκριτες» εφημερίδες την αναδρομική επιβολή φορολογίας;

Μα είναι φανερό. Εκεί που βρήκαν και το «δαχτυλίδι της γιαγιάς» και τις «επιδρομές μέσα στα σπίτια για να δουν τους πίνακες» όταν εξαγγέλθηκε το περιουσιολόγιο. Στο περιβόλι της πολιτικής διαπλοκής με την αντιπολίτευση που ξεχνάει τι ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τις δηλώσεις ότι ήταν άχρηστες οι εκλογές γιατί η στήριξή τους σε ό,τι ζητούσαν οι θεσμοί και έφερνε η κυβέρνηση προς ψήφιση ήταν δεδομένη.

* οικονομολόγος

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου