Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Σύσκεψη της Ρένας Δούρου με εκπροσώπους των κατοίκων του Ωρωπού για το θέμα του Ασωπού

Σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής μετά από αίτημα της
Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού (Ο.Σ.Ω.).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού.

Το μείζον ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου, ήσαν τα κύρια θέματα της συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά στον Ασωπό ποταμό, συμφωνήθηκε η προετοιμασία πλήρους, σχετικού φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ειδικότερα ο φάκελος θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την απορρύπανση του Ασωπού και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια διαπεριφερειακή συνεργασία για τη δημιουργία «Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης».

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύθηκε να αναλάβει την εκπόνηση των απαιτούμενων επιδημιολογικών και περιβαλλοντικών μελετών. Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζει μελέτη προϋπολογισμού 330.000 ευρώ για τη διευθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του Ασωπού σε μήκος 1,5 περίπου χιλιομέτρου από τις εκβολές του.

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου - Βοσπόρου - Ακρωτηρίου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενημέρωσε την Ο.Σ.Ω ότι είναι ήδη έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο που αφορά στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου (προϋπολογισμός 5.000.000 ευρώ).

Όσον αφορά σε διάφορα επιμέρους έργα της περιοχής, όπως είναι ο φωτισμός της παραλιακής ζώνης, ζητήθηκε να κατατεθούν οι σχετικές μελέτες από το Δήμο Ωρωπού και στη συνέχεια η Περιφέρεια Αττικής θα μεριμνήσει για την ένταξή του στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, ώστε να εξασφαλισθεί η σχετική χρηματοδότηση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από την Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω. Γιώργος Παναγόπουλος και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου