Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Η δεξιά χάνει τη πλειοψηφία στη Βουλή - Άνοδος των Podemos. Αποτελέσματα, ποσοστά, ψήφοι.

Με το 99,5% των ψήφων καταμετρημένων η δεξιά χάνει τη πλειοψηφία στη Βουλή και φαίνεται να τη διατηρεί στη Γερουσία.

Το Podemos και οι Σοσιαλιστές εκλέγουν 159 βουλευτές, 69 το Podemos και 90 οι σοσιαλιστές, στους οποίους μπορεί να προστεθεί η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας με 9 βουλευτές, η Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα με 2, το Bildu της Χώρας των Βάσκων με 2, ενώ ο Συνασπισμός Καναρίων Νήσων CCa-PNC εκλέγει 1 βουλευτή, η καταλανική δεξιά DL 8 και το δεξιό κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV 6 βουλευτές.

Η ισπανική δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα και οι λαϊκιστές «Πολίτες» δέχθηκαν μια σφοδρή ήττα και φαίνεται ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού έχασαν τη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το Λαϊκό Κόμμα με 123 και οι «Πολίτες» με 40 βουλευτές, απέχουν πολύ από τη πλειοψηφία των 176 βουλευτών.

Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 123 βουλευτές με 28,71% και 7,17 εκατομμύρια ψήφους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 90 βουλευτές με 22,02% και 5,5 εκατομμύρια ψήφους.

Το Podemos εκλέγει 69 βουλευτές με 20,65% και 5,15 εκατομμύρια ψήφους.

Οι «Πολίτες» εκλέγουν 40 βουλευτές με 13,93% και 3,48 εκατομμύρια ψήφους.

Το Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας εκλέγει 9 βουλευτές με 2,39% και 600 χιλιάδες ψήφους.

Η Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα εκλέγει 2 βουλευτές με 3,67% και 917 χιλιάδες ψήφους.

Η δεξιά της Καταλονίας DL εκλέγει 8 βουλευτές με 2,26% και 564 χιλιάδες ψήφους.

Η δεξιά της Χώρας των Βάσκων EAJ-PNV εκλέγει 6 βουλευτές με 1,21% και 300 χιλιάδες ψήφους.

Η αριστερά της Χώρας των Βάσκων EH-Bildu εκλέγει 2 βουλευτές με 0,87% και 218 χιλιάδες ψήφους.

To ΚΚ των Λαών της Ισπανίας PCPE, το αδελφό κόμμα με το ΚΚΕ, πήρε 0,12% ή 30 χιλιάδες ψήφους.

Μόνο η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές θα μπορούσε να δώσει μα σταθερή κυβέρνηση που θα στηριζόταν σε 200 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll της TNS για τη δημόσια τηλεόραση TVE.

Το ενδιαφέρον πάντως μεταφέρεται και στα αποτελέσματα της Γερουσίας, των οποίων η καταμέτρηση έχει ξεπεράσει το 50%.

Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 114 γερουσιαστές και φαίνεται να έχει τη πλειοψηφία των 208 γερουσιαστών που εκλέγονται από τους πολίτες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 56 γερουσιαστές.

Το Podemos 12, η καταλανική δεξιά DL 7, η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC 6, το δεξιό κόμμα της Χώρας των Βάσκων 6, το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων Bildu 1.

Πάμπλο Ιγγλέσιας: Ισχυρό χαστούκι στα σκάνδαλα και τη διαφθορά (video)

"Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση σε όλη την επικράτεια που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας" δήλωσε ο Πάμπλο Ιγγλέσιας σε δηλώσεις του μετά τα επίσημα αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών.

Τόνισε ότι στόχος των PODEMOS είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Σημείωσε επίσης ότι "δόθηκε ένα ισχυρό χαστούκι απέναντι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά" προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη των PODEMOS είναι η επιστροφή των θεσμών στην Ισπανία. Δήλωσε πολύ περήφανος για την ψήφο των Ισπανών πολιτών.

"Παλέψαμε για τα δικαιώματα του Ισπανικού λαού", είπε, "καθώς και να σταματήσουν οι εξώσεις". Τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε η κυβέρνηση να είναι υπόλογη, αν δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Επιπλέον δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αρκεί να συνεργαστεί για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Βασικός στόχος μας είναι να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή όλου του πολιτικού συστήματος στη χώρα.


Αναφορικά με την Καταλονία υποστήριξε ότι οι PODEMOS "υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του δημοψηφίσματος και της ελεύθερης βούλησης του λαού της Καταλονίας" ενώ συμπλήρωσε ότι βασική επιδίωξη τους είναι η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του Ισπανικού λαού.

Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε και στην Ισπανία - Η Ευρώπη αλλάζει

"Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό" τονίζει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την οποία σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.


"Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!" καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου