Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η τεχνογνωσία της παρά φύσιν σχέσης μεταξύ του δημοσίου και του καλού κρατικοδίαιτου καπιταλιστή


Η τεχνογνωσία είναι ένας σημαντικός λόγος που οι γνωστοί μεγαλοεργολάβοι παίρνουν -σχεδόν;- όλα τα δημόσια έργα στην Ελλάδα.

Ο κρατικοδίαιτος
χαρακτήρας του ελληνικού καπιταλισμού είναι ένας επαρκής λόγος  για τους μεγαλοεργολάβους να διεκδικούν όλα τα δημόσια έργα, καθώς τα κέρδη τους πολλαπλασιάζονται επιδοτούμενα (και όχι μόνο) από τα ταμεία του δημοσίου - εθνικού και ευρωπαϊκού.

Η τεχνογνωσία των μηχανισμών για το πώς μπορεί ένας καπιταλιστής να γίνει κρατικοδίαιτος, ανήκει σχεδόν καθ' ολοκληρία στα γνωστά οικονομικά τζάκια που επί τόσα χρόνια λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και τις επιδοτήσεις του δημοσίου.

Μανούλες σ' αυτόν τον τομέα έχουν αναδειχτεί οι μεγαλοεργολάβοι δημοσίων έργων, οι οποίοι -δημιουργώντας συνήθως και ένα πλέγμα υπεργολαβιών ή κοινοπραξιών ad hoc- δεν διασφαλίζουν μόνο ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις, αλλά και την πίτα του λέοντος στα επιδοτούμενα προγράμματα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η συνεργασία ΑΚΤΩΡ ΑΕ - Ελληνικός Χρυσός ΑΕ - Eldorado Gold που δεν περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση του έργου στη Χαλκιδική, αλλά και στην εξαγωγή αυτής της ιδιόμορφης τεχνογνωσίας:

Πώς δηλαδή ένας καλός -καναδός εν προκειμένω- καπιταλιστής εργολάβος γίνεται κρατικοδίαιτος, πώς γίνεται περισσότερο απαιτητικός με λεφτά του δημοσίου και πώς φτάνει στο σημείο να επιχειρεί να εκβιάσει υπουργούς του ελληνικού κράτους.

Γιατί έτσι είχε μάθει ο "εξαγωγέας της τεχνογνωσίας" με τις πλάτες που του παρείχε επί δεκαετίες το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.

Γιατί οι συνεταίροι στις Σκουριές και την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής -"εξαγωγέας" και καναδός- είχαν μάθει και να μην πληρώνουν φόρους επί μια οκταετία, και να μην τους ζητούνται πρόστιμα 1,7 εκατομμυρίων που τους επέβαλλαν οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Αλλά και γιατί και ο "εξαγωγέας" και ο καναδός εξέλαβαν ως μήνυμα την εκλογή Μητσοτάκη ότι αυτή η παρά φύσιν σχέση μεταξύ δημοσίου και μεγαλοϊδιώτη μπορεί να συνεχιστεί.

Για να φωτισθείτε περισσότερο, διαβάστε το παρακάτω κατατοπιστικό άρθρο του Πέτρου Κατσάκου από την Αυγή:

*** * ***
Παιχνίδι με τους εργαζόμενους και τον αριθμό τους παίζει εδώ και χρόνια η Ελληνικός Χρυσός, ανεβάζοντάς τον στους 2.000 προκειμένου να δείξει ότι οι δραστηριότητές της στη Χαλκιδική δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό αριθμό θέσεων εργασίας.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και με αφορμή την προσφυγή τους στο ΣτΕ, μάθαμε ότι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου τους του σωματείου είναι 869!

Αυτό, όμως, που δεν μάθαμε είναι ποιος είναι αυτός που πραγματικά πληρώνει και τους μισθούς τους. Αν πληρώνονται δηλαδή από τα ταμεία της εταιρείας ή από επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τη μορφή της πρακτικής εξάσκησης.

Αυτό είναι ένα ερώτημα που όσες φορές κι αν τέθηκε στους εκπροσώπους της εταιρείας, οι απαντήσεις καλύπτονταν από πλήρη ασάφεια.

Ε
ίναι γεγονός πως με το πρόγραμμα "Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β' της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση" του 2012, που υλοποιήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία με ευθύνη του ΤΕΕ, από τους 868 άνεργους που τελικά συμμετείχαν, οι 688 από αυτούς έκαναν την πρακτική τους άσκηση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με συνολικό κόστος 6.882.720 ευρώ και καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ η τελευταία πρακτική άσκηση των «επιδοτούμενων εργαζόμενων» έγινε τον Ιούνιο του 2015 χωρίς η εταιρεία να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.

Το πρόγραμμα ανέλαβαν να υλοποιήσουν συνεργαζόμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), εισπράττοντας 4.240 ευρώ ανά δικαιούχο με τα 2.000 ευρώ να παίρνει ο άνεργος, από τα οποία αφαιρέθηκαν οι φόροι και οι κρατήσεις ασφάλισης.

Σ
τους «μαγικούς» αριθμούς των χιλιάδων εργαζομένων θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και έναν μεγάλο αριθμό ατόμων τα οποία η εταιρεία οργάνωσε σε Σωματείο Δασεργατών με την επωνυμία «Σκουριές 2012» για να αποψιλώσουν τα δάση των Σκουριών και φυσικά το προσωπικό του ΑΚΤΩΡΑ, που εκτελεί εργολαβικά όλα τα έργα υποδομής, όπως επίσης και των υπεργολάβων της.

Κ
άπως έτσι στήθηκε ο μύθος των χιλιάδων θέσεων εργασίας της Ελληνικός Χρυσός που, εκμεταλλευόμενη στυγνά την αγωνία των ανθρώπων για δουλειά, τους χρησιμοποιεί για τους δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς ενάντια στον τόπο και στην κοινωνία.

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου