Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Η ταινία «Citizenfour» προβάλλεται στο αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 8.30μμ

Το αμερικανικό ντοκυμαντέρ της Laura Poitras «Citizenfour» θα προβληθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο Αυτοδιαχειριζόμενο πρ. Κάμπινγκ της Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην πύλη των πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκηνοθεσία: Laura Poitras
Πρωταγωνιστές: Edward Snowden - Glenn Greenwald - William Binney - Jacob Appelbaum - Ewen MacAskill - Jeremy Scahill


Λίγα λόγια για την ταινία από το myfilm.gr:

Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν πάταγο παγκοσμίως.

Είναι ένα καλοκουρδισμένο θρίλερ με πρωταγωνιστή, τον άνθρωπο που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια.

Το «Citizenfour» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λάουρα Πόιτρας, που μοιράστηκε το βραβείο Πούλιτζερ, επειδή είχε κομβικό ρόλο στη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, από τονΈντουαρντ Σνόουντεν.

«Κοιτάμε, εστιάζουμε στον αμερικανό πολίτη και τι έχει αλλάξει στη ζωή του, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Παρατηρούμε πώς η επιτήρηση χρησιμοποιείται ως μια μορφή ελέγχου των πληθυσμών. Και πώς ο πόλεμος και ο τρόμος επανέρχονται κατά κάποιο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε η σκηνοθέτιδα, Λάουρα Πόιτρας, ενώ ο δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, Μπεν Γουίσνερ συμπλήρωσε:

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία χαίρομαι, σε σχέση με αυτό το φιλμ, είναι ότι για πρώτη φορά μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα γνωρίσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι όπως τον έζησα όλη την προηγούμενη χρονιά. Είναι κάποιος που παίρνει πάνω του την ευθύνη, είναι σοβαρός και έχει όραμα. Έχει επίγνωση των πράξεών του, είναι πανέξυπνος και πήρε ιστορικές αποφάσεις, χωρίς καμιά νομική βοήθεια και χωρίς να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον ίδιο».

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη, είναι πολλοί περισσότεροι στον υπόλοιπο κόσμο αυτοί που θεωρούν ότι είναι πραγματικός ήρωας, γιατί τα έβαλε με τον αμερικανικό μηχανισμό εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου