Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μοσχάτο: "Μια Ξεχωριστή Μέρα" στην Κινηματογραφική Λέσχη της Μεσοποταμίας, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 7.00μμ

Η ιταλική ταινία "Μια Ξεχωριστή Μέρα - Una Giornata Particolare" του Ετόρε Σκόλα θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 7.00μμ.

Η προβολή θα γίνει στο "Σπίτι της Μεσοποταμίας", Πλάτωνος 13 - Μοσχάτο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά όσοι μπορούν και επιθυμούν, ενισχύουν το "καλάθι της αλληλεγγύης" με τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Σκηνοθεσία: Ετόρε Σκόλα
Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν

Λίγα λόγια για την ταινία:

Μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος βρίσκουν ένα σημείο επαφής στην Ιταλία του Μουσολίνι. Συγκλονιστική ταινία γύρω από την κοινωνική και πολιτική καταπίεση του ατόμου σ' ένα φασιστικό καθεστώς.

Σε πράσινους καφέ τόνους (που θυμίζουν παλιές φωτογραφίες), ο Ετόρε Σκόλα σκηνοθετεί την ωραιότερη ίσως ταινία του, σκιαγραφώντας τις ορατές και αόρατες πτυχές μιας συγκινητικής, βαθιά ανθρώπινης ιστορίας για τους απόβλητους ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν δίνουν σάρκα και οστά σε έναn αξέχαστο όσο και πρωτότυπο κινηματογραφικό ντουέτο. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (ξενόγλωσσης ταινίας και αντρικής εμηνείας για τον Μαστρογιάνι) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας.

Στις 6 Μαΐου 1938 ο Χίτλερ επισκέφτεται την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ρώμης ετοιμάζεται για να πάει στην εκδήλωση που έχει οργανωθεί προς τιμήν του. Η Αντονιέτα (Σοφία Λόρεν), μια όμορφη νοικοκυρά, σύζυγος του Εμανουέλε (Τζον Βέρνον) ενός άνδρα με φασιστικές πεποιθήσεις και μητέρα έξι κακομαθημένων παιδιών, ετοιμάζει σύζυγο και παιδιά για την παρέλαση και μένει στο σπίτι για να το τακτοποιήσει.

Στην άδεια πλέον πολυκατοικία στην οποία μένει, βρίσκεται και άλλος ένας ένοικος, ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλε (Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι), που είναι ομοφυλόφιλος μάχεται ενάντια στον φασισμό. Κάποια στιγμή ο παπαγάλος της Αντονιέτα το σκάει και πηγαίνει και κάθεται δίπλα από το πρεβάζι του παραθύρου του Γκαμπριέλε. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την αιτία για την οποία ο Γκαμπριέλε και η Αντονιέτα γνωρίζονται και περνάνε ολόκληρη τη μέρα μαζί.

Οι δυο αυτοί άγνωστοι μέχρι πρότινος άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον και να εξομολογηθούν πράγματα που δεν έχουν αποκαλύψει σε κανέναν.

Όταν η μέρα τελειώσει όμως οι δυο θα πρέπει να αποχωριστούν, ο Γκαμπριέλε θα συλληφθεί για τη δράση του κατά του φασισμού κι η Αντονιέτα θα πρέπει να συνεχίσει να υπακούει τις διαταγές του συζύγου της.

Το event στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου