Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Φωτοβολταϊκά πάνελ στο... οδόστρωμα

Η Γαλλία τοποθετεί φωτοβολταϊκά σε 1.000 χιλιόμετρα του οδικού της δικτύου. Πρόκειται για ρεαλιστική πρόταση ή μήπως απλά για επιστημονική φαντασία; Θα βρουν μιμητές τα καινοτόμα γαλλικά σχέδια;

Δρόμοι στρωμένοι με… φωτοβολταϊκά πάνελ. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ρεαλιστική πρόταση για το άμεσο μέλλον;

Η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ φαίνεται ότι έχει πεισθεί από την πρωτότυπη ιδέα και ανάθεσε ήδη το στρώσιμο χιλίων χιλιομέτρων δρόμου με φωτοβολταϊκά. Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνια.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η ιδέα αυτή γίνεται πραγματικότητα. Τον Νοέμβριο του 2014 εγκαινιάστηκε στην Ολλανδία ένας ποδηλατόδρομος μήκους 70 χιλιομέτρων με φωτοβολταϊκά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αξιοποιηθούν υπάρχουσες επιφάνειες για την συλλογή ηλιακής ενέργειας. Και έτσι θα είχαμε διπλή χρήση των επιφανειών αυτών, λέει ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ, επικεφαλής της εταιρίας Solmove, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο στη Γαλλία και επιδιώκει να φέρει και στη Γερμανία τους δρόμους με τα φωτοβολταϊκά κύτταρα.

Θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό και τα 10,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα ευρωπαϊκών δρόμων, από τα οποία 650.000 βρίσκονται στη Γερμανία.

Όμως ο Κρεγκ Μόρις ειδικός σε ενεργειακά ζητήματα προειδοποιεί ότι σε δρόμους με πολλή κίνηση, τα οχήματα παράγουν σκιά και παρεμποδίζουν την αποθήκευση ενέργειας. Για το λόγο αυτό ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επαρχιακούς δρόμους με λιγότερη κυκλοφορία.

«Και τα πάνελ στις σκεπές ήταν κάποτε πείραμα…»

Τμήμα δρόμου καλυμμένο με φωτοβολταϊκά τύπου Wattway
Πόση όμως ενέργεια μπορούν να συλλέξουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στους δρόμους;

Επειδή η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 1.000 χιλιόμετρα δρόμου είναι σε θέση να εφοδιάσουν με ενέργεια μέχρι και πέντε
εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρίας Solmove εξηγεί ότι υπό κανονικές συνθήκες τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε κλήση 30 μοιρών για να αξιοποιείται περισσότερες ώρες το φως το ηλίου. Πιστεύει ωστόσο ότι τα πάνελ στο δρόμο θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν ανά τετραγωνικό μέτρο 100 κιλοβατώρες ρεύματος το χρόνο. 30 τετραγωνικά αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός νοικοκυριού για ένα χρόνο, εξηγεί ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ.

Η Solmove σημειώνει στην ιστοσελίδα της ότι τα κύτταρα θα επικαλύπτονται με πολυκρυσταλλική σιλικόνη, η οποία εγγυάται την αντοχή τους ακόμα και στο βάρος φορτηγών, ενώ παράλληλα διασφαλίζει και την απαραίτητη πρόσφυση.

Ακόμα και αν ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ δεν είναι ακόμα βέβαιος για την οικονομική επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος θεωρεί ότι οι φωτοβολταϊκοί δρόμοι αξίζουν μια ευκαιρία και τονίζει: «Τα φωτοβολταϊκά στις σκεπές κτιρίων αποτελούσαν και αυτά πείραμα πριν από κάποια χρόνια. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, όμως στους επόμενους μήνες και χρόνια θα προχωρήσει πολύ η τεχνολογία αυτή».

Λουίζε Όσμπορν / Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου