Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα δύο ψέματα του ΤΑΙΠΕΔ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

της Μαριλένας Ιατρίδου

Το Μικρό Καβούρι είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με δασική μορφή και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Γι’ αυτό η αρχική μελέτη
του Οργανισμού Αθήνας «Θαλάσσιο Μέτωπο Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας, 1995» προέβλεπε τη θεσμοθέτηση στο σύνολο του ως «χώρου απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος» με εξαίρεση τις υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Λάθρα ένταξη στο σχέδιο πόλης

Η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και μάλιστα εκτός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βουλιαγμένης το οποίο «καλύπτει όλες τις πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές ενός ...Δήμου» (άρθρο 2, παρ 1, ν1337/83) και έτσι εμφανιζόταν σε όλα τα επίσημα σχέδια της διοίκησης μέχρι το 2.000 περίπου.

Λόγω της δασικής μορφής της έκτασης απαγορεύεται τόσο η ένταξή της στο σχέδιο πόλης (άρθρο 60,ν 998/79 όπως ισχύει) όσο και η δόμηση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων (άρθρο 49, ν 998/79).

Από τις αρχές του 2000 όμως εξυφάνθηκε μία περίεργη συνωμοσία ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, η οποία επιχειρεί να εμφανίσει τα παραλιακά δάση της Βουλιαγμένης ως περιοχές εντός σχεδίου.

Κατά περίεργο τρόπο στο ΠΔ «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο, μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (ΦΕΚ 254/Δ/5-3-2004) παρατηρούμε ότι:

Χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο κείμενο, στο σχέδιο που συνοδεύει το διάταγμα , υπάρχει μία κόκκινη διακεκομμένη γραμμή που περικλείει το Μικρό Καβούρι, το δάσος του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου, την Ακτή ΕΟΤ και την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, η οποία σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές είναι «Ζώνες εντός Σχεδίου».

Σύμφωνα και με τη νομολογία του ΣτΕ (ΣτΕ ΠΕ 371/2003, ΣτΕ ΟΛ 534/2003) οι περιοχές αυτές είναι εκτός σχεδίου καθώς τα πολεοδομικά διατάγματα που έχουν εκδοθεί γι αυτές δεν περιέχουν «ρυμοτομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τη διάταξη και διαρρύθμιση των οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων, με τη χάραξη ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών και τον καθορισμό κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων (οδών, πλατειών κ.λπ.).

Σημειωτέον ο ν 998/79 «Περί προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας» εξαιρεί από την προστασία των δασών «τις περιοχές δια τας οποίας υφίστανται εγκεκριμένα έγκυρα σχέδια πόλεων» (άρθρο 3, παρ 6ε). Ο ίδιος νόμος όμως προστατεύει «και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση» (άρθρο 3 , παρ 4). Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου πόλεως, ο δασικός της χαρακτήρας σε συνδυασμό με την απουσία ρυμοτομικών γραμμών την κατατάσσει στην κατηγορία πάρκα ή άλση. Οι διάφορες υπηρεσίες όμως και τα ΕΣΧΑΔΑαντιμετωπίζουν την περιοχή σαν να ήταν ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο με όριο τη θάλασσα.

Η εκποίηση στην Jermyn και το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, που απέρριψε το ΣτΕ

Μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση των 178 στρ που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και των 116στρ που ανήκουν στον ΕΟΤ και έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την παραχώρηση για 40 χρόνια της μαρίνας Βουλιαγμένης, το Φεβρουαρίου 2014 ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος η εταιρεία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP αραβικών και τουρκικών συμφερόντων.

Παρόλο που τα άρθρο 11, περ. Α, παρ 3 του ν3986/2011 περί ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θα αξιοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 998/1979 (απαγορεύονται και οι κατοικίες και οι τουριστικές εγκαταστάσεις), συνετάγη το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, το οποίο πολεοδομούσε μέσα στο δάσος ζώνη εμβαδού 161στρ, με χρήσεις ξενοδοχείων, κατοικίας, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, συνεδριακών κέντρων ελικοδρόμιων κ.α. Επέτρεπε ακόμη τη δόμηση κατοικιών συνολικού εμβαδού 35.000τμ (πχ. 100 κατοικιών 350τμ η καθεμία) με ιδιόχρηστο περιβάλλοντα χώρο διάσπαρτες σε όλη σχεδόν τη δασική έκταση και τη μετατροπή του 50% των υφιστάμενων ξενοδοχείων σε διαμερίσματα προς πώληση. Η κάθε κατοικία πωλείται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο (όπου μπορεί να κατασκευαστούν γκαράζ πισίνες κλπ).

«Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, κατ’ ουσίαν, την ίδρυση ενός μεσαίου οικισμού στην περιοχή»… «η φυσιογνωμία του ακινήτου θα αλλοιωθεί δραματικά με την ανέγερση κατοικιών και από περιοχή φυσικού κάλλους θα μετατραπεί σε πολυτελή «γειτονιά» της Βουλιαγμένης ( ΠΕ 28/2015 του ΣτΕ).

Ορθώς το ΠΕ 28/2015 του ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ « κατά το μέρος που επιτρέπει τη χρήση κατοικίας εκτός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, ήτοι σε αυτοτελείς κατοικίες με τη διαμόρφωση και ανακατασκευή υφισταμένων κτισμάτων και με την ανέγερση νέων κατοικιών, καθώς και κατά το μέρος που επιτρέπει τη δόμηση σε αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου.»

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ - Το πρώτο ψέμα

Μετά την απόφαση του ΣτΕ , το ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίστηκε ότι θα συντάξει άλλο ΕΣΧΑΔΑ σύμφωνο με την απόφαση του ΣτΕ.

Παρόλα αυτά το σχέδιο που παρουσίασαν πρόσφατα έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ. Προβλέπει 15.000 τμ κατοικίες (πχ. 15 κατοικίες των 1.000τμ η καθεμία) και την πολεοδόμηση μίας έκταση περίπου 40 στρ κυρίως δάσους στα νότια της χερσονήσου (είναι άραγε τυχαίο ότι δεν αναφέρουν ούτε το εμβαδόν αυτής της έκτασης) που θα διατεθεί για παραθεριστική δήθεν κατοικία.

Ένα γιγαντιαίο οικοδομικό τετράγωνο εμβαδού 239 στρ.

Στην πραγματικότητα το νέο ΕΣΧΑΔΑ είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι πολεοδομείται έκταση μόνο 85 στρ (ζώνη III, τουρισμού-αναψυχής-παραθεριστικής κατοικίας) συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και θεσμοθετείται ζώνη IB, περιοχή προστασίας του φυσικού τοπίου εμβαδού154 στρ. Στην πραγματικότητα πολεοδομείται το σύνολο της προς πώληση έκτασης 310στρ. Στο σχέδιο φαίνεται καθαρά πράσινη ρυμοτομική γραμμή γύρω από όλη την έκταση και κατακόκκινη οικοδομική γραμμή γύρω από τις δύο ζώνες (τουρισμού και πρασίνου) έκτασης 239 στρ.

Με το νέο ΕΣΧΑΔΑ εντάσσεται το Μικρό Καβούρι στο σχέδιο πόλεως αγνοώντας το δασικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα του, ενώ θεσμοθετείται ένα γιγαντιαίο οικοδομικό τετράγωνο εμβαδού 239στρ που μπορεί στο μέλλον να δομηθεί στο σύνολο του με μια απλή υπουργική απόφαση.

Τα παράνομα σχέδια δεν θα περάσουν

Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους και τους φορείς της Βουλιαγμένης και όλης της Αθήνας να συμμετάσχουν στον αγώνα μας.

Δεν θα επιτρέψουμε η πανέμορφη δασική και αρχαιολογική χερσόνησος του Μικρού Καβουριού να μετατραπεί σε μία πυκνοδομημένη αστική περιοχή, με τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της Βουλιαγμένης αλλά και όλης της Αθήνας.

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου