Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ο δήμαρχος της Κοζάνης έκανε σε ένα απόγευμα ό,τι δεν έχει κάνει η Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Στο δήμο Κοζάνης ενημερώνονται το μεσημέρι ότι τρία πούλμαν γεμάτα με Σύρους πρόσφυγες βρίσκονται σταματημένα έξω από την πόλη και η πιθανότητα
παραμονής 150 ατόμων στo ύπαιθρο είναι πλέον υπαρκτή, δεδομένου του κλεισίματος των συνόρων στην Ειδομένη.

Ο δήμαρχος Κοζάνης αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Και μέσα σε λίγες ώρες πράττει αυτό που οφείλει να πράξει, αλλά δεν το κάνει, η Ευρώπη.

Ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης από το 2014, δεν χάνει χρόνο. Αυθόρμητα και λειτουργώντας περισσότερο ως άνθρωπος και λιγότερο ως δήμαρχος, καταφέρνει να κινητοποιήσει μια ολόκληρη πόλη.

«Στην Κοζάνη υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα. Άμεσα ξεκίνησε μια διαδικασία να ενημερωθούν οι φορείς και ακτιβιστικές ομάδες δεδομένου του επείγοντως της κατάστασης. Στήθηκε ένας μηχανισμός μέσα σε δύο ώρες με παροχή συσσιτίου και ιατρικής βοήθειας και ετοιμάσαμε ένα κλειστό γυμναστήριο για να τους φιλοξενήσουμε (σ.σ. γυμναστήριο Λευκόβρυσης), όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα», δηλώνει στο CNN Greece ο κ. Ιωαννίδης και εξηγεί ότι παρότι ο άτυπος χώρος φιλοξενίας γίνεται πιο λειτουργικός κάθε μέρα που περνά, αυτή δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μια «προσωρινή λύση.

Χρειάζεται πλέον μια άλλη προσέγγιση γιατί δεδομένου ότι αυτό το πράγμα στήθηκε άτυπα, χωρίς δομές και χωρίς χρηματοδότηση, θα αντιμετωπίσουμε σύντομα δυσκολίες».

Κληθείς να σχολιάσει το αν η γενικότερη κατάσταση με τους πρόσφυγες είναι διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Ιωαννίδης δηλώνει απαισιόδοξος, ενώ αναφερόμενος στις ξενοφοβικές απόψεις και στα περί ανάγκης κλεισίματος και των ελληνικών συνόρων, μιλά για «πρόβλημα που ξεκινά από έλλειψη παιδείας και γνώσης».

Ο κ. Ιωαννίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στη στάση της Ευρώπης «που δεν συμβαδίζει με τις αξίες του ουμανισμού και της αλληλεγγύης» και παραδέχεται ότι ο φόβος περί μετατόπισης του προβλήματος αποκλειστικά στην Ελλάδα είναι υπαρκτός.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου